Замяната на червеното месо с риба като херинга, сардини и аншоа, може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и да помогне за справяне с климатичната криза , според ново проучване.
Все повече доказателства свързват консумацията на червено месо с по-висок риск от заболяване при хората, както и значителна вреда за околната среда.
За разлика от тях, малките риби са
много питателни, екологично чисти и се срещат в голямо изобилие в световните океани.
Въпреки че проучванията показват ползите от малките риби, досега не беше ясно до каква степен те могат да намалят глобалното бреме на болестите, ако хората ги предпочитат пред червеното месо. Сега екип от японски и австралийски изследователи проведе най-големия анализ от този вид, включващ данни от повече от 130 страни.
Замяната на червеното месо с малка риба може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и значително да намали разпространението на уврежданията в резултат на заболявания, свързани с диетата, установиха изследователи.
Възприемането на този тип диета
може да се окаже особено полезно в страните с ниски и средни доходи, където тази риба е евтина и изобилна и броят на хората, страдащи от сърдечни заболявания, е голям, добавят изследователите.
„За да подобрим човешкото здраве и здравето на планетата, трябва да ограничим консумацията на червено месо и да преминем към храни, които са здравословни и екологични“, пишат авторите на изследването.
„В сравнение с червеното месо,
морските дарове не само осигуряват по-висока концентрация на основни хранителни вещества, но също така предотвратяват незаразни заболявания, свързани с диетата. Нашето проучване показва, че приемането на дребна риба като алтернатива на червеното месо потенциално би осигурило значителни ползи за общественото здраве (избягване на 0,5-0,75 милиона смъртни случая, свързани с диетата в световен мащаб), особено при намаляване на исхемичната болест на сърцето“, пишат изследователите.
Малките риби са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини , чийто прием може да предотврати коронарна болест на сърцето.
Те също така съдържат калций и витамин B12.
Те също имат най-ниския въглероден отпечатък от всеки друг източник на животинска храна, казаха изследователите. В момента обаче 3/4 от улова на дребна риба се смила на рибно брашно и рибено масло – продукти, използвани главно за рибовъдство.
Изследователите са моделирали четири сценария, всеки от които представлява различен модел на разпространение на малките риби по света. Те използваха данни за прогнозираната консумация на червено месо през 2050 г. за 137 страни и исторически данни за улова на малки риби от морските местообитания. Те установиха, че в световен мащаб този подход може да предотврати до 750 000 смъртни случая от заболявания, свързани с диетата, до 2050 г. и да предотврати много години живот с увреждания.
Ограниченото предлагане на дребна риба
не е достатъчно, за да замени цялата консумация на червено месо, признаха изследователите. Частичната му замяна обаче може значително да намали глобалната тежест на болестите.
„Нашият анализ показва, че дребната риба е обещаваща алтернатива на червеното месо. Това проучване подчертава необходимостта от насоки за хранителна политика, базирани на риба, и политики, фокусирани върху храненето, за да се обърне повече внимание на пропорциите на бъдещия прием на риба и да се насърчи консумацията на малка риба“, заключават изследователите в своята статия.
Източник: Guardian /Превод:SafeNews