Костен бульон-суперхраната от коят се нуждаем. Той се получава при продължително варене на пилешки, телешки или свински кости и стави.
Препоръчително е да се използват тръбни кости от пасищни животни, за да се гарантира тяхната чистота
Към костите можем да добавим зеленчуци като морков, целина и лук, а преди да ги сложим в тенджерата, е добре да ги запечем за кратко във фурната. Така бульонът ще има по-наситен вкус. След това към килограм кости добавяме около четири литра вода.
Важно е да не забравяме и за солта и оцета, защото той помага за извличането на полезните вещества.
Варим на съвсем тих огън между 6 и 24 часа. Колкото по-дълго продължава термичната обработка, толкова по-гъст, наситен и полезен ще стане бульонът. След това може да се използва за основа на супи, яхнии, ризото и като добавка към други ястия.
Костният бульон може да се консумира и самостоятелно, като хранителна добавка
Той се счита за суперхрана с богатия си на полезни вещества състав.
Той съдържа десетки полезни вещества, от които тялото ни се нуждае за правилното си функциониране. Сред тях са витамините А, B, C, D, K, както и калций, магнезий, желязо, калий, мед.
Колагенът е първото, за което се сещаме, когато говорим за костен бульон. Той е структурен протеин, който се намира в кожата, хрущялите и костите. Когато се вари, колагенът се разгражда до желатин и различни други аминокиселини, подпомагащи здравето.
Костният бульон е изключително богат на желатин. Веднъж попаднал в храносмилателния тракт, той се свързва с водата, за да подпомогне преминаването на храната през червата. Според различни изследвания, консумацията на бульон може да лекува различни възпаления на червата.
Цялостното ни здраве е пряко свързано с чревната флора. И когато тяхната бариера се наруши, имунната ни система е поставена под сериозна заплаха. А аминикоселини като глутамин подпомагат тази бариера и увеличават броя на полезните бактерии в червата.
Консумацията на 300 мл костен бульон увеличава плазмените нива на аминокиселините глицин и пролин, които са необходими за образуването на колаген. А той подобрява хидратацията и еластичността на кожата, поддържайки я млада и красива.
Колагенът помага и в борбата с килограмите.
Той подобрява телесния състав и количеството мазнини в организма. Също така подпомага издръжливостта на тялото при тренировки и увеличаването на чистата мускулна маса.
Подобряването на здравето на червата, както и засищащият ефект, който има консумацията на костния бульон, също са в полза за битката ни с килограмите.
Колагенът намалява болката и сковаността при артрит и остеоартритни заболявания. Подпомага и възстановяването на сухожилията след тренировка и предпазва от травми.Глюкозаминът, които също се съдържа в бульона, е още един плюс.
Източник: lifestyle