Намаленото производство и отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима и сушата през лятото в страните производителки „изстреляха“ нагоре цените на зехтина в Гърция, съобщава в репортаж държавната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.
Нещата стават още по-лоши заради пожарите в много райони на Гърция, които унищожиха значителни площи маслинови насаждения. Затова според последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се оценява на 200 – 210 хиляди тона.
В репортаж от Ахая, един от главните райони за производство на маслини в Гърция, телевизията съобщава, че тази година килограм зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.
По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро килограма. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.