В сезона на райските ябълки! Какво трябва да знаем за тях? За разлика от останалите продве, които изобилстват през есента, сякаш не посягаме чак толкова често към райските ябълки. А, е важно да се знае, че има добри причини да хапваме по-често от тези сладки плодове.
Райската ябълка има ярък цвят
Той може да варира от светло оранжево до червено-оранжево, както и по гладката кора. Сезонът ѝ обикновено продължава от октомври до декември.
Тя е сладка, като според много хора се доближава до вкуса на манго, кайсия и тиква взети заедно. А в зависимост от сорта, могат да бъдат доловени дори и по-фини нотки на мед и канела.
В магазините се предлагат два сорта райска ябълка – фую и хачия
Фую, е най-разпространеният сорт. Отличава се с къса, плътна форма и плоско дъно, като вкусът е сладък и става дори по-сладък при по-продължително зреене на плода. Добре узрелите райски ябълки фую имат ярко оранжева кора, въпреки че можем да ги усетим още твърди на допир. Това тяхно качество ги прави чудесни за хапване сурови, дори и в салати. Подходящи са и за готвене, особено за десерти.
В сезона на райските ябълки! Какво трябва да знаем за тях?
Хачия, макар и не толкова често срещани, са също толкова вкусни като фую. Наподобяват формата на жълъд, тъй като са по-продълговати, и има червено-оранжев цвят. Добре е да ги консумираме добре узрели, тъй като в противен случай могат да нагарчат. Можем да познаем, че са узрели, ако на пипане са меки.
Най-добре е да съхраняваме райските ябълки на стайна температура
Така ще могат да узреят по-добре. Веднъж добре узрели обаче, не бива да чакаме дълго преди да ги изядем, тъй като не са особено дълготрайни. За да ги запазим свежи за по-дълго, можем да ги съхраняваме в хладилника, както и да ги замразим.
Освен че са сочни и сладки, райските ябълки са и полезни за здравето ни
Те имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ползи.
Райските ябълки също така са богати на фибри, като в един плод се съдържат шест грама, което ги прави чудесни за храносмилането и здравето на сърцето.
Тези плодове са добър източник на витамин „С“, така необходимо за силен имунитет и добро чревно здраве. И не на последно място, те са богати на витамин А, който се свързва с подобряване на инсулиновата резистентност.
Източник: lifestyle