Топ 11 храни, помагащи за кръвообращението. Тези 11 храни помагат за подобряване на кръвообращението: не се колебайте да добавите към диетата си. Кръвта, движеща се през съдовете, доставя хранителни вещества и кислород на всяка клетка и орган – от сърцето и мозъка до мускулите и кожата. Затова оптималното кръвообращение е изключително важно. Може да се подобри с определени храни, в комбинация с упражнения, достатъчен прием на вода, контрол на теглото и спиране на тютюнопушенето.
Списък с продукти за подобряване на кръвообращението
Кайеновият пипер
Съдържа съединение, наречено капсаицин, което помага за подобряване на артериалната функция чрез отпускане на мускулите на кръвоносните съдове и насърчаване на свободното кръвообращение, без да повишава кръвното налягане.
Цвеклото
Съдържа азотни съединения, които тялото превръща в азотен оксид. Помага за естественото отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението в тъканите и органите, като понижава систолното кръвно налягане.
Плодовете
Съдържат антиоксиданти, по-специално антоцианин, който предпазва стените на артериите от увреждане и насърчава тяхната еластичност. Те също така стимулират отделянето на азотен оксид, който понижава кръвното налягане.
Мазната риба , като сьомга и скумрия, съдържа омега-3 мастни киселини, които насърчават здравословното кръвообращение и понижават кръвното налягане.
Наровете
Съдържат антиоксиданти и азотни съединения, които поддържат здравословното кръвообращение и понижават кръвното налягане, особено полезни за активни хора.
Чесънът
Съдържа алицин, който помага за отпускане на кръвоносните съдове и поддържа здравословно кръвно налягане.
Орехите са богати на алфа-линоленова киселина, която подобрява еластичността на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
Грозде
Проучванията показват, че съдържащите се в гроздето антиоксиданти помагат за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на тяхната ефективност. В допълнение, съединенията, открити в гроздето, потискат възпалението и други молекули в кръвта, които могат да причинят лепкавост и да възпрепятстват нормалната циркулация.
Куркума
Златисто-жълтата подправка куркума е известна със своите противовъзпалителни свойства, основното от които е куркуминът. Проучванията потвърждават, че това съединение увеличава производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и насърчава по-доброто кръвообращение на мускулите и другите тъкани.
Спанак
Храни, богати на азотни съединения, като спанак, помагат за подобряване на кръвообращението. Тези вещества разширяват кръвоносните съдове, което осигурява по-добър кръвен поток. Проучванията показват също, че редовната консумация на спанак помага за поддържане на гъвкавостта на артериите и понижава кръвното налягане.
Цитрусови плодове
Витамин С не е единствената причина да включите цитрусови плодове в диетата. Антиоксидантите, открити в тези плодове, намаляват възпалението, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и подобряват кръвообращението. Проучванията потвърждават, че редовната консумация на портокалов сок понижава кръвното налягане.
Източник: Styler /Превод: SafeNews