Кои са най-здравословни от богатия набор от картофи – сладки, лилави или жълти? Независимо дали предпочитате оранжевите сладки картофи – батати, жълти или дори лилави картофи, ще получите добро количество енергизиращи въглехидрати, здравословни за червата фибри и важни витамини.
„Картофите са известни най-вече с това, че съдържат въглехидрати, което не е нещо лошо“, казва Натали Рицо, регистриран диетолог и редактор на храненето на TODAY.com. „Нашата култура, която се интересува от въглехидрати, е склонна да избягва картофите по тази причина, но въглехидратите, които естествено присъстват в зеленчука, не са проблем“, казва тя.
Картофите – особено кожата – съдържат и фибри, които са полезни за здравето на червата, сърцето и отслабването.
Изненадващо, картофите осигуряват и протеини.
„Те не са много, може би 2 или 3 грама на порция“, казва Рицо. „Но все пак е повече, отколкото в много други зеленчуци.“
Макар че картофите „се ползват с лоша слава“, те са и добър източник на витамин С и калий, казва регистрираният диетолог Тереза Джентиле пред TODAY.com.
Теи осигуряват така нареченото „устойчиво нишесте„, което ферментира в червата и е полезно за вашия микробиом, казва Джентиле, която е и говорител на Академията по хранене и диететика.
„Това е полезно за здравето на червата, за по-добър гликемичен контрол и за подобряване на метаболизма на холестерола“, казва тя.
Кои са най-здравословните картофи?
Всички картофи са здравословни, единодушни са експертите. Но някои от тях предоставят няколко хранителни екстри. Когато търсите най-здравословните картофи, имайте предвид цвета. Въпреки че всички картофи осигуряват здравословни хранителни вещества, „ако имах място само за един картоф в деня си, бих избрала този, който е най-цветен, независимо дали това е сладък или лилав картоф“, казва Джентиле. И двата сорта могат да се похвалят с всички хранителни вещества на всеки картоф – въглехидрати, фибри, протеини – плюс уникални фитонутриенти, включително антиоксиданти.
„Поради антоцианините в лилавия и каротеноидите в сладкия картоф“, обяснява Джентиле, „и двата картофа ще имат тези антиоксидантни, противовъзпалителни свойства.“
Сладки картофи
Сладките картофи имат около три пъти повече бета-каротин (който тялото превръща във витамин А), отколкото ще намерите в белите картофи, казва Джентиле, което е отразено в оранжевия им цвят. Витамин А е особено полезен за здравето на очите, както TODAY.com обясни по-рано. Един среден сладък картоф може да осигури цял ден витамин А. И както другите картофи, те са чудесен източник на фибри, здравословни въглехидрати и калий.
Лилави картофи
Лилавите картофи технически са вид сладки картофи, казва Рицо. Така че те осигуряват много от същите ползи като сладките картофи, плюс едно уникално хранително вещество: те са известни с това, че съдържат големи количества антоцианини – вид растителен пигмент, който може да има антиоксидантни свойства, казва Джентиле.
Тези съединения, които се смятат за противовъзпалителни и спомагат за намаляване на „лошия“ холестерол, се съдържат и в тъмно оцветени плодове, като боровинки и къпини. Въпреки това, отбелязва Рицо, лилавите картофи могат да се намерят по-трудно и да са малко по-скъпи от другите сортове картофи.
Белите картофи, червените картофи и златните картофи обикновено имат много сходни хранителни профили – включително въглехидрати, фибри и протеини – за приблизително същия брой калории.
Освен това всеки от тях предлага някои допълнителни хранителни ползи. Един малък бял картоф, например, съдържа около 15% от дневния калий, казва Рицо, което е повече от един банан, в допълнение към около 30% от дневния витамин С. Златните картофи пък ще ви дадат малка доза витамин К, добавя тя. Така че, какъвто и картоф да предпочитате или който любимата ви рецепта изисква, ще получите добра помощ от хранителни вещества.
Имайте предвид метода на готвене
„Не прекалявайте с добавянето на мазнини по време на готвенето, защото това превръща картофите от здравословна зеленчукова гарнитура в нещо, което наистина съдържа много калории и наситени мазнини“, казва Рицо.
Картофите, изпечени с капка от любимото ви здравословно олио за готвене, са напълно подходящи, казва тя. А ако обичате варени картофи (които не изискват добавяне на мазнини), това също е чудесно. Но ястие като картофено пюре може да крие наситени мазнини в сметаната и маслото.
Източник – Today.com/Превод:SafeNews