Сладък и мазен екзотичен плод прави чудеса при диабет и е превъзходен срещу инсулинова резистентност!
Сладък, с много мазнини и с екзотичен произход плод прави чудеса срещу инсулинова рзистенстност, затова е много препоръчителен при хората, страдащи от диабет.
„Ако имате инсулинова резистентност, диабет тип 2 или просто сте наясно със здравето си, трябва да преосмислите диетата си. Задължително включете авокадо в диетата си. Има няколко храни, които е важно да ядете, когато имате инсулинова резистентност, но една от тях е любима сред диетолозите по диабет. И това е авокадо“, съобщи Джоселин Лоран, доктор по медицина и професор в Регионалния медицински център на Карлския университет
„Като източник на мононенаситени мазнини и фибри, прясното авокадо може да бъде чудесно допълнение към план за хранене, насочен към подобряване на инсулиновата чувствителност“, допълва д-р Лоран.
Диетологът и експерт по лечебно хранене при диабет д-р Ерин Палински-Уейд отбелязва, че 79% от въглехидратите в авокадото идват от фибри. Авокадото съдържа три грама от този важен въглехидрат.
„Диета с високо съдържание на фибри ще помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава здравето на червата – два ключови компонента за подобряване на инсулиновата чувствителност. Фибрите забавят храносмилането, помагат за регулиране на кръвната захар и ви карат да се чувствате сити по-дълго, за да предотвратите преяждането“, казва още д-р Уейд.
Диетологът Мишел Рутенщайн добавя, че друго предимство на авокадото е ниското му съдържание на въглехидрати.
Микроелементите в авокадото поддържат цялостния метаболизъм и могат да помогнат при регулиране на теглото. Това прави плодът ценна добавка към балансирана диета за хора с инсулинова резистентност.
„Проучване свързва консумацията на авокадо с подобрени нива на кръвната захар при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване и инсулинова резистентност. И друго проучване, включващо повече от 14 000 души, установи , че авокадото също подобрява нивата на кръвната захар при участници с диабет тип 2. Авокадото може да се консумира по различни начини: в салати, пълнено в пита, добавено към сандвичи, направено на смути“, казва д-р Рутенщайн.
Източник: Actualno.com
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News
Още новини четете в категория Здраве