Малко предпочитан, но много полезен за здравето плод. Крушите не са най-популярният плод сред хората. В някои проучвания крушите едва влизат в топ 40 на плодовете. Все пак има причина хубавите круши да са желан продукт.
Крушите са богати и на полезни хранителни вещества.Те са отличен източник на фибри, антиоксиданти, минерали и полезни растителни съединения.
Те са особено полезни за здравето на червата и сърцето. Ако досега крушата не ви е впечатлила, може би нейното съдържание на хранителни вещества и потенциални ползи за здравето ще ви убедят да я опитате още веднъж.
Крушите не съдържат никакви добавени захари и са с естествено ниско съдържание на натрий и без наситени мазнини, което прави крушите печеливш избор на храна за намаляване на риска от хронични заболявания и за здравословно храносмилане.
Те са богати на фибри,което е от решаващо значение за здравословното храносмилане, но това е хранително вещество, което липсва на много хора. С 5,5 грама фибри на порция, една средна круша осигурява около 20 процента от дневната стойност.
Фибрите в крушите не са само за раздвижване на червата – те са и изненадващ елемент от здравословната диета за сърцето. Колкото повече фибри консумирате, толкова по-малък може да бъде рискът от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. Съществуват и множество изследвания, които показват, че диетата с високо съдържание на фибри може да предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Този плод е богат и на антиоксиданти, които могат да подобрят кръвните маркери, свързани със здравето на сърцето.
Консумацията на круши може да намали риска от диабет тип 2. Съществуват много причини, поради които крушите са полезни за контрола на кръвната захар.
Освен това имат противовъзпалителни свойства, които се дължат главно на високото им съдържание на антиоксиданти. Те успокояват възпалението, което от своя страна намалява риска от възпалителни заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Източник: actualno