Колко захар има в динята може ли да се яде от хора с диабет? Динята е плод, който съдържа естествена захар. Хората, живеещи с диабет, трябва да внимават при избора си на храна, за да поддържат стабилни нива на кръвната захар и да избегнат усложнения.
Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да подпомогне управлението на кръвната захар. Но тъй като плодовете също съдържат естествени захари и въглехидрати, определянето на подходящ размер на порцията е важно.
Гликемичният индекс играе важна роля при определянето на това колко бързо храните влияят върху нивата на кръвната захар.Той измерва колко бързо захарта от храната навлиза в кръвообращението. Колкото по-бърз е този процес, толкова по-вероятно е човек да изпита скок на кръвната захар. Индексът определя всяка храна с резултат между 0 и 100.
Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е скоростта, с която захарта навлиза в кръвния поток. Динята има гликемичният индекс около 72. Всеки хранителен продукт с GI 70 или повече има висок индекс.
Хората с диабет могат да комбинират диня с храни, които са богати на здравословни мазнини, фибри и протеини, като ядки или семена. Тази комбинация от хранителни вещества може да помогне на човек да се чувства сит за по-дълго време и да забави усвояването на захарта в кръвта.
Динята съдържа 17,7 g доверен източник на захар в средно голям резен от около 286 g. Количеството захар, което човек приема от диня, ще варира в зависимост от размера на порцията. Например, в една чаша човек би консумирал около 9,5 g захар.
Ако човек добави диня или друг плод към своето хранене или лека закуска, той също трябва да го балансира с хранителни мазнини и протеини. Мазнините и протеините помагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това може да бъде полезно за хора, живеещи с диабет тип 2, които използват моделите си на хранене, за да контролират нивата на кръвната си захар.
Най-добре да ядете диня без добавени захари и в цяла и минимално преработена форма. Човек обаче може да го добави като част от плодова салата и да консумира разумна порция като част от по-голямо хранене.
Въпреки това, когато ядете диня, човек трябва да избягва да я съчетава с други храни с висок гликемичен индекс. Вместо това те трябва да го включват с храни като ядки, семена и други източници на хранителни мазнини и протеини.
Източник: actualno