Какво е масала чай и защо е полезно де се пие? Масала чаят е напитка, която произхожда от Индия. През последните години той набира все по-голяма популярност в западния свят, като се включва в различни рецепти за вкусни и ароматни напитки.
Масала чаят е южноазиатска напитка, която превзе западната култура на един дъх
Независимо дали пиете чай, или сте любител на кафето, опитайте масала чай или чай лате, за да се запознаете с нови вкусове, докато се стопляте през студените есенни и зимни дни.
Освен черен чай и подправки, масала чаят съдържа и мляко
Характерният му много сладък вкус се дължи на захарта под формата на чиста захар или мед. Той има дълга история като любима напитка и неговото приготвяне.
Вкусът варира в зависимост от региона или лицето, което го приготвя.
Масала чаят съдържа различни подправки и съставки, които могат да имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.
Това допринася за намаляване на оксидативния стрес в тялото.
Канелата съдържа канелен малдехид, който е едно от химичните съединения, които могат да допринесат за нейните противовъзпалителни свойства и да предпазят клетките от оксидативен стрес.
Джинджифилът, от своя страна, съдържа съединения на гингерол и шогаол, които също могат да имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.
Масала съдържа малки количества кофеин, които могат да помогнат на мозъчната функция. Кофеинът взаимодейства с централната нервна система, като блокира невротрансмитер, отговорен за съня и релаксацията.
Въпреки че съдържанието на кофеин в масала чая може да е по-ниско, отколкото в стандартните кафета, пиенето му все пак може да помогне за поддържане на бдителността и фокуса.
Източник: tialoto