Как се хранят столетниците от „сините зони“? Сините зони на столетниците са региони в света, които имат изключително висок процент възрастни хора, живеещи до 100 или повече години. Основните региони на Синята зона включват Окинава (Япония), Сардиния (Италия), Икария (Гърция), Лома Линта (Калифорния) и Никоя. Тези региони не само имат висока продължителност на живота, но също така имат много по-малко случаи на сърдечни заболявания, рак и други хронични заболявания.
Какво трябва да знаете
Учените смятат, че дългият живот в тези региони може да се обясни с общи фактори като генетика, начин на живот (включително растителна диета, редовна физическа активност и социално взаимодействие) и околна среда.
Тези региони са в центъра на изследването на учените, които се опитват да разберат кои фактори допринасят за дългия живот и как това знание може да се приложи за подобряване на цялостното здраве и продължителността на живота в други части на света.
И така, диетолог от една от тези зони, по-специално от Калифорния, разказа как се храни.
„Роден съм, израснал съм и сега живея в малкото градче Лома Линда, Калифорния. Проучванията показват, че жителите тук могат да живеят около десет години по-дълго от останалата част на Съединените щати и е известно като единствената синя зона в Америка. Като диетолог мисля много за това как храната, която ядем, може да ни помогне да се чувстваме по-добре и да живеем щастливо с напредване на възрастта“, каза Елиза Ченг.
Как се храни жена диетолог от Лома Линда, Калифорния.
Елиза се събужда в 6 сутринта, изпива чаша вода със стайна температура, понякога добавя резен лимон. Един час по-късно тя сяда да закусва, като храната й се състои от купа зърнени храни с плодове и растително мляко.
„Харесвам пълнозърнести зърнени храни, защото те ме държат сита през по-голямата част от сутринта. Пълнозърнестите храни могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната ми захар стабилни, защото се усвояват по-бавно от тялото“, казва тя.
За лека закуска тя понякога избира гранола с плодове, ядки и семена.
„Тези ядки и семена са чудесен източник на мазнини и протеини, а гранолата е добър сложен въглехидрат. Но ако все още се чувствам сит след закуска, ще избера нещо леко като парче сирене и сок или кисело мляко с половин шепа гранола“, каза жената.
Ченг пие много вода през целия ден и винаги носи бутилка със себе си.
Обядът винаги включва въглехидрати, протеини, здравословни мазнини, зеленчуци и малко плодове.„Любимият ми напоследък е задушен ориз с печени броколи и карфиол с твърдо тофу с медена глазура. В дните, когато ям риба, замествам тофуто с дива сьомга“, каза тя.
Една жена често включва в обяда си нахут, едамаме, тофу, леща, боб и соево месо.
След цял работен ден винаги искам нещо бързо, лесно и засищащо за вечеря.
„Около 17:00 ч. често си правя купа ориз, като използвам бял или кафяв ориз като основа. След това напълвам половината купа със зеленчуци, а другата половина с протеини. Любимият зеленчук на семейството ми е бок чой, “, каза Елиса.
„Обичам да го задушавам с чесън, зехтин и вегетариански сос от стриди.
След това поръсвам с бели сусамови семена. Любимият ми лесен за приготвяне протеин е тофу. Запържвам твърдо тофу в тиган и подправям с подправка от лук и чесън за добавка вкус“, обобщи тя.
Източник: CNBC /Превод: SafeNews