Ново проучване свързва нарастващата консумация на преработени храни с намаляващите нива на чревни бактерии, които помагат за смилането на растителната целулоза , особено при хората, живеещи в индустриализираните страни.
Въпреки че плодовете и зеленчуците са ключова част от човешката диета, учените едва сега започват да разбират как телата ни разграждат най-разпространеното органично съединение на Земята: целулозата, здравият материал, който покрива клетъчните стени на растенията. Сега международен екип от изследователи откри неизвестни досега микроби, криещи се в човешките черва, способни да разграждат целулозата.
В продължение на десетилетия се смяташе, че човешкото тяло не може да разгради целулозата.
Въпреки това през 2003 г. учените откриха определени бактерии в човешките черва, които могат да усвояват тези фибри. Изследователите на новото изследване разчитат на гените на същата бактерия, за да търсят подобни. Те използваха проби от изпражнения, за да изследват микробиома на хора от различни епохи и региони. Констатациите показват, че имаме повече общи черти със селскостопанските животни, отколкото някога сме смятали.
Оказва се, че червата ни съдържат няколко вида микроби, консумиращи целулоза, които досега са убягвали от вниманието ни. Един вид е тясно свързан с копитните животни, друг с приматите, а трети с хората. И трите принадлежат към рода Ruminococcus – известно, че вече има представители в здрави (и нездравословни) човешки черва – и притежават гени, участващи в храносмилането на целулозата.
Трите вида микроби са изобилни в проби от изпражнения на ловци-събирачи, земеделски популации и древни хора, живели преди 1000 до 2000 години. Изследователите обаче открили, че въпросните микроби са рядкост в популациите от модерни индустриализирани общества.
„Тези констатации заедно предполагат намаляване на тези видове в човешките черва, вероятно повлияно от преминаването към западен начин на живот “, пишат авторите на изследването, ръководени от микробиолога Сара Мораис от университета Бен-Гурион в Негев в Израел.
Възможно е, обясняват изследователите, че ако микробите Ruminococcus са лишени от фибри, броят им в червата намалява. Страхът на учените е, че тези видове по някакъв начин допринасят за лошото метаболитно здраве на съвременните, урбанизирани хора.
Авторите на изследването смятат, че „може да е възможно умишлено повторно въвеждане или обогатяване на тези видове в човешките черва“ чрез хранителни добавки или специализирани пробиотици.
Днес някои проучвания показват, че настоящите насоки за прием на фибри са твърде ниски в индустриализираните общества и че това може да доведе до здравословни проблеми.
Първоначалните проучвания показват, че целулозните добавки, като фибрите, могат да имат множество ползи за здравето, включително промени в чревните микроби, имунния отговор и генната експресия. Този тип изследвания обаче все още са в начален етап. Докато асоциациите изглеждат обещаващи, основните механизми остават до голяма степен неизвестни.
Настоящото проучване е важна стъпка напред, тъй като извежда наяве неизвестни досега чревни бактерии, които могат да бъдат важни фактори за човешкото чревно здраве.
Еволюционният анализ „силно предполага“, че свързаният с човека щам на бактерията Ruminococcus първоначално е бил донесен до нас от червата на преживни животни, вероятно по време на опитомяването. Следователно животът с животни може да е подобрил способността ни да смиламе растителни фибри. Също така, в сравнение с видовете Ruminococcus, открити в червата на други бозайници и нечовекоподобни примати. Тези, открити при хората, изглежда са се адаптирали към новата си екосистема и са придобили гени от съседни чревни микроби.
Източник: Science Alert / Превод:SafeNews
Oще новини четете в категория Свят
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News