Времето навън вече застудя, а ноември е в разгара си. Затова днес ще разгледаме някои от най-важните зеленчуци, които трябва да присъстват на нашата трапеза през този месец.
Те няма да са нещо ново за вас, но може би ще поднесем и някоя изненада.
На първо място трябва да наблегнем на зеленчуци, които съдържат много витамини и укрепват имунната система. Такива са киселото зеле, моркови, праз, чесън, ряпа и… брюкселско зеле.
Слагайте редовно на масата тези типични за ноември зеленчуци и ще се радвате на добро настроение и здраве.
Киселото Зеле – шампион сред зеленчуците за ноември
Ако все още не сте напълнили догоре бидона с кисело зеле, то непременно си оставете някоя и друга зелка, която да похапнете в свежо състояние. Зелето е много богато на фибри, на минерали и витамини. Но вероятно е най-ценно заради огромното си богатство от витамин С. И изненада – по-богато е на този витамин дори и от сочените за първенци в това отношение лимони и портокали. Особено когато е прясно, а не е подложено на термична обработка.
И това не е всичко. Зелето е подходящо и за нисковъглехидратни режими. То подпомага по-бързото отслабване, защото е много ниско калорично. Вече ви представихме някои страхотни салати с кисело зеле, но не пречи да правите и импровизации.
Моркови
По-горе споменахме, че през есенните и зимни месеци е добре да помислим за имунната си система. Тя е по-слаба през ноември. Точно тогава специалистите сигнализират, че се задава и сезонът на грипа. Тук идват на помощ морковите, които са много богати на бета-каротин (провитамин А). Той има силата да пречиства токсините от организма ни и се счита дори, че ни предпазва от рак. За въздействието, което оказва консумацията на моркови върху очите си се знае- колкото повече моркови похапвате, на толкова по-добро зрение ще се радвате. Наред с това морковите са богати и на Витамин С, което допълнително ще ви предпази от нежелани заболявания и продължително стоене вкъщи.
Праз
Точно ноември е месецът, в който излиза хубавият праз. Затова е добре да започнете да се информирате отсега какви вкусотийки с праз можете да си приготвите. Той има диуретично действие и е особено подходящ за консумация от диабетиците и хората, страдащи от подагра.
Ряпа
Вече на няколко пъти подробно споменахме полезните свойства на ряпата. Тя също е особено популярна през този месец. Можете да си ги преговорите тук.
Брюкселско зеле
Не подценявайте този зеленчук през месец ноември, тъй като той не е нещо екзотично. По-скоро консумацията му не е широко разпространена у нас, но напразно. Тези мини зеленчуци са много богати на витамин С, на калий, калций, фосфор и цинк. Освен това брюкселското зеленце е нискокалорично, което го прави чудесна храна преди започване на коледните празници.
Източник: Gotvach.bg