Защо кондензираното мляко е най-лошото мляко за кафе? Кафето стимулира и зарежда с енергия, подобрява настроението, паметта и концентрацията. Различни продукти, като мляко, също се добавят към кафето. В случая се изпозва не само краве мляко с различно съдържание на мазнини, но и растително или кондензирано мляко.
Кондензираното мляко е краве мляко, от което се изпарява приблизително 60% от водата.
Суровото мляко се нагрява до приблизително 90 градуса по Целзий за няколко секунди, което убива някои микроорганизми, намалява отделянето на мазнини и предотвратява окисляването.
Този процес също прави млякото гъсто, кремообразно и с по-тъмен карамелен цвят.
Добавянето на захар служи не само за придаване на вкус, но и за запазване на млякото, така че сладката, плътна маса, плътно затворена в съд без охлаждане, да може да се консумира дори след няколко години съхранение.
Това е особено полезно в райони, където достъпът до прясно мляко е труден.
След това можете да добавите вода към неподсладено кондензирано мляко и по този начин да възпроизведете оригиналния продукт. Кондензираното мляко най-често се използва като добавка към десерти, смеси или кремове за торти, тарти, мъфини и вафли.
Някои хора го използват за подобряване вкуса на кафето си.
Така се приготвя например виетнамско кафе, при което на дъното на чашата се налива слой кондензирано мляко, а отгоре се налива еспресо. Ако обичате да експериментирате с нови вкусове на кафе, можете да опитате този вид кафе.
Освен кондензирано краве мляко и естествена лактоза, която е млечна захар, то съдържа и добавена захар.
Една супена лъжица кондензирано мляко съдържа приблизително 40-60 калории и 6-7 грама захар
Същото количество неподсладено мляко съдържа приблизително 1,5 грама захар. Това означава, че подсладеното мляко съдържа приблизително 5 пъти повече захар от неподсладеното кондензирано мляко.
Подсладеното кондензирано мляко е предимно захар, но тъй като е направено от краве мляко, съдържа също протеини и мазнини, както и редица витамини и минерали.
Честата консумация на кондензирано мляко може да доведе до много здравословни проблеми и развитие на заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, атеросклероза и кариес.
Излишната захар също отрича благоприятното въздействие на съдържащите се в това мляко витамини и минерали върху тялото. Захарта, от друга страна, повишава нивата на кръвната захар и инсулина, увеличава възпалението и води до наддаване на тегло.
Подсладеното кондензирано мляко също съдържа големи количества холестерол.
Това повишава нивото на тази съставка в организма и може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Захарта също разрушава зъбите и води до развитие на кариес. Той също така храни вредни бактерии, които допринасят за нарушаване на чревната микрофлора и чревни заболявания, а също така намаляват устойчивостта на организма към инфекции.
Източник: actualno