Учените призоваха за мащабно клинично изследване на тауринът – вещество, добавено към много енергийни напитки. Проучванията им върху животни са показали, че именно тази добавка може да забави процеса на стареене.
Изследователите установиха, че нивата на микроелемента таурин спадат значително с възрастта, но допълнителното им набавяне повишава здравето на мишките и маймуните и дори удължава продължителността на живота на мишките.
Не е ясно дали хората могат да се възползват по същия начин от таурина, или необходимите високи дози са безопасни, но учените смятат, че доказателствата са достатъчно силни, за да оправдаят широкомащабно клинично изследване, особено като се има предвид, че тауринът се среща естествено в тялото и вече е използва се като добавка в по-ниски дози.
„Изобилието на таурин намалява с възрастта и обръщането на този спад кара животните да живеят по-дълго и по-здравословно“, казва д-р Виджай Ядав, който ръководи изследването в Колумбийския университет в Ню Йорк, пред The Guardian. „В края на краищата тези констатации трябва да са от значение за хората.“
Проф. Хенинг Вакерхейдж, физиолог по молекулярни упражнения в екипа на Техническия университет в Мюнхен, каза, че едно проучване ще сравни как хората се справят след ежедневен прием на добавки с таурин или плацебо.
„Вероятно ще бъде много трудно да се види дали живеят по-дълго, но поне можем да проверим дали са по-здрави за по-дълго и това, разбира се, е целта на медицината.“
Екипът на Ядав се спря на таурина като потенциален двигател на процеса на стареене през 2012 г., когато анализ на кръвни съединения установи, че нивата на аминокиселината спадат драстично с възрастта при мишки, маймуни и хора.
До 60-годишна възраст нивата на таурин в типичен човек спадат до една трета от тези, наблюдавани при петгодишните
Откритието накара екипа да тества въздействието на допълнителния таурин върху мишки на средна възраст.
„Мишките, които получаваха добавки с таурин бяха по-здрави и изглеждаха по-млади от контролните мишки“, казва Ядав, отбелязвайки, че те имат по-плътни кости, по-силни мускули, по-добра памет и по-млада имунна система. „Тауринът кара животните да живеят по-здравословно и по-дълго, като засяга всички основни отличителни белези на стареенето.“
Освен подобряването на здравето на мишките чрез таурина, те дори живеят по-дълго – средно с допълнителни 10% за мъжките и 12% за женските, което се равнява на допълнителни три до четири месеца, еквивалента на седем или осем човешки години. Сравнима доза за хора би била три до шест грама на ден.
След това учените разгледаха дали повишаването на таурина е от полза за животни, които са много по-близки биологично до хората. Шестмесечно проучване при макаци на средна възраст установи, че
ежедневното хапче таурин изглежда подобрява здравето, като предотвратява наддаването на тегло, понижава кръвната захар и подобрява костната плътност и имунната система
Други доказателства сочат, че добавянето на таурин може да има някакъв ефект при хората. Ядав и неговият екип анализираха медицински данни от 12 000 европейци на възраст 60 и повече години. Тези с по-високи нива на таурин са имали по-малко затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане и по-ниски нива на възпаление. Установено е, че интензивните тренировки на велоергометър повишават нивата на таурин, съобщават изследователите в сп. Science.
Без голямо проучване, което да демонстрира безопасността или ползите от добавките с таурин, учените не препоръчват на хората да увеличат приема си чрез хапчета, енергийни напитки или диетични промени.
Тауринът се произвежда естествено в тялото и се среща в месото и мидите, но най-здравословните диети са предимно растителни. Някои енергийни напитки съдържат таурин, но учените предупреждават, че съдържат и други вещества, които може да не са безопасни за консумация във високи нива.
„Това, от което наистина се нуждаем сега, е проучване какво влияние оказва на човека“, споделя Вакерхейдж, добавяйки: „Ние бързаме да го проучим“.
В придружаваща статия Джоузеф Макгаун и Джоузеф Баур от Университета на Пенсилвания са съгласни. Добавянето на таурин в бебешки формули и енергийни напитки породи малко опасения за безопасността, но те добавят, че потенциалните рискове все пак трябва да се вземат предвид, като се има предвид липсата на дългосрочни изпитвания върху хора.
„Както всяка интервенция, към добавянето на таурин с цел подобряване на човешкото здраве и дълголетие трябва да се подхожда с повишено внимание.“