Джинджифилът има много положителни качества. Той е много търсен през есенно-зимния период. В най-общия случай хората го ползват за приготвяне на чай с лимон. Топлата напитка се пие при ARVI и други заболявания.
Според гастроентеролога д-р Никита Харлов, това растение е известно със своята гама от полезни вещества, микроелементи и витамини.
Но той има и тъмна страна.
А тя винаги се премълчава и от медиците, и от диетолозите.
Д-р Харлов казва джинджифилът става опасен, когато се използва чрез традиционната медицина. По думите му, когато са болни, хората ядат две супени лъжици настърган джинджифил за бързо възстановяване.
В същото време никой не мисли за предозиране- А това може да се окаже дори пагубно! Предозирането с това растение би могла да доведе до обостряне на панкреатит, причинявайки разхлабени изпражнения, болки в корема и други неприятни усещания. Също така трябва да знаете, че джинджифилът разрежда кръвта. Освен това употребата на джинджифил е противопоказана за бременни жени. Увеличава риска от спонтанен аборт. Важно е да се разбере, че коренът от джинджифил може да се различава в състава на хранителните вещества. Можете да познаете по вкуса Колкото по-остър е вкусът на корена, толкова по-тежки могат да бъдат последствията от предозиране“, казва специалистът.
Не са за пренебрегване следните полезни свойства на корена:
- Помага при морска болест и токсикоза при бременни жени, облекчава гаденето (в прясно състояние (дъвчете парче) или като напитка)
- Подпомага храносмилането и ускорява метаболизма
- Премахва метеоризъм, подуване на корема, колики
- Има леко слабително действие
- Помага за укрепване на зъбите и венците (изплакнете или нанесете паста от настърган корен)
- Нормализира кръвообращението, понижава кръвното налягане, укрепва сърдечния мускул
- Използва се в борбата срещу хелминти
- Има общоукрепващо и тонизиращо действие върху организма
- Стимулира работата на мозъка и подобрява паметта
- Подобрява качеството на кожата
- Намалява акнето
- Помага при депресия и психични разстройства (самият корен или етерично масло).
Почти всички положителни ефекти, изброени по-горе, са еднакво полезни за човешкото тяло, както за жените, така и за мъжете. Но поради особеностите на тялото на всеки пол могат да се идентифицират допълнителни области на здравето, където неизменно има лечебен ефект.
Не бива да пренебрегваме чисто женските проблеми. Известно е, че растението намалява болката по време на менструация.
От древни времена се използва за лечение на безплодие.
Трябва да се отбележи, че това се отнася само за първия триместър на бременността. В по-късните етапи (втори или трети триместър) е по-добре да се въздържате от него, т.к понижава кръвното налягане, а това може да навреди както на майката, така и на детето. Яденето на корена има благоприятен ефект върху женските органи, по-специално върху матката“, допълва експертът.
Източник: Actualno