В сезона на дините, как да я изберем винаги узряла и сладка? Динята определено води класацията, що се отнася до любими летни плодове. Сочна, червена, разхлаждаща, със или без сирене, няма значение, защото тя е истинска класика.
Естествено всеки иска да „извади късмет“ с хубава и сладка диня, понякога обаче това не се полечава. При избирането на пазара има някои тънкости, като от значение са и сортовете, които се предлагат.
Най-важно е да знаете, че при почукване узрялата диня трябва да издава глух, дълбок звук, а не кух или вилен звук, което може да означава незрялост или презрялост.
Огледайте и опашката на динята, защото по нея съдим за свежестта. Добрата диня трябва да има изсъхнала опашка, което показва, че е била узряла на корена. Ако опашката е зелена или свежа, това може да е знак, че динята е откъсната твърде рано.
Диня Кримсон
Това е най-разпространеният сорт у нас, макар по произход да е американски и доста буйно растящ. Стъблата му достигат до 3-4 метра, листата са големи, а плодовете достигат до 8 кг. Кората им е светлозелена с тъмнозелени ивици. Ядливата, вътрешна част, е керемиденочервена, нежна, много вкусна. Семената са малки, кафяви и черни.
Диня Мраморна
Плодовете на този сорт не са особено големи и са по-скоро сферични – тежат до 5 кг. всяка. Повърхността на плода е светлозелена, с добре личащи си тъмнозелени петна и ивици. Ядливата част е доста сладка, но не е типичната ярко червена, а по-скоро розово-червена.
Диня Божура
Един от най-ранните сортове, които можете да похапвате още през началото на юни. Плодовете са доста едри, отново със сферичен вид. Кората е средно дебела, а меридианните ивици са широки, накъдрени и тъмнозелени.
Източник: actualno