В навечерието на празниците, започват засилени праверки на храните в магазините. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните ще извършват проверки във всички търговски обекти.
Под специални наблюдения ще бъдат заведенията за хранене, борсите и коледните базари.
„Засилените проверки започнаха от 12 декември и ще продължат до 3 януари. При проверките следим структура и оборудване в обектите – специализирани магазини за месо, производствени предприятия, обекти за хранене, коледни базари. Следим как е доставена храната, как се съхранява, срокове на съхранение и как се предлага“, каза д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас.
В навечерието на празниците, започват засилени праверки на храните в магазините
Най-честите нарушения, наблюдавани през годините, са предлагане на храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на храните. Все още при тази акция няма наложени санкции.
За какво да внимаваме при избора на месо за трапезата?
„Характерно за свинското месо е да бъде бледорозово, телешкото, по-тъмно червено, да има лека коричка на засъхване, плътно, еластично, мастната тъкан трябва да бъде бяла. Маркировката на българското месо е синя. Да е изложено в хладилна витрина, да е от регламентирани производители“, допълни експертът.
SafeNews припомня още по темата:
Искат забраната на топ храни от трапезата на всеки българин!
Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ, припомня още SafeNews.
През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти.
Източник: БНТ