Кой е най-полезният плод на света? Може би сте си задавали този въпрос. Е, сега изследователи най-после определиха кой е той!
Разбираемо е да се потупвате по рамото всеки път, когато добавите плод в чинията си. В края на краищата растителната диета се смята за основен начин да намалите риска от развитие на редица сериозни заболявания, като сърдечносъдови болести, затлъстяване и диабет тип 2.
Въпреки че всички плодове се смятат за здравословни, има един, който се смята за по-добър от останалите, според изследователите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).
Кой е най-здравословният плод?
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) най-здравословният плод е доматът (и да, доматът се смята за плод!).
Това се основава на разбивка на точките за плътност на хранителните вещества на 41 „мощни“ плодове и зеленчуци, където доматът е получил 20,37 точки.
Макар че доматите не са най-добре класираният продукт – това отличие се пада на кресона, който получи перфектните 100 точки – те са най-добрият плод.
Какво прави доматите толкова здравословни?
„Доматите са богати на хранителни вещества и са отличен източник на антиоксиданти, особено на ликопен, който е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и рак“, казва Скот Кийтли, RD, съосновател на Keatley Medical Nutrition Therapy.
Той посочва, че доматите са богати и на витамин С, калий, фолат и витамин К.
„Ликопенът се усвоява особено добре, когато доматите са сготвени, което прави доматените сосове, пасти и супи чудесен избор за прием на хранителни вещества“, казва Кийтли. „Балансът между фибрите и хидратацията в тях също подпомага здравето на червата и храносмилането.“
Според Кийтли е полезно да съчетаете доматите със здравословна мазнина, например зехтин, за да подпомогнете усвояването на хранителните вещества.
„За тези, които ги харесват сурови, добавянето на домати към салати или консумирането им като закуска все още осигурява много витамини и хидратация“, казва Кийтли.
Има ли други плодове, които се доближават до домата?
Списъкът на CDC класира тези плодове доста високо:
Лимон
Ягоди
Портокали
Лимони
Грейпфрут
„Плодовете – особено боровинките и ягодите – са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да съперничат на ползите за здравето на доматите“, казва Кийтли. „Плодовете, подобно на доматите, са богати на витамин С и фибри, с допълнителен бонус от антоцианини, които помагат за намаляване на възпаленията.“
Колко домата трябва да изяждате на ден?
Министерството на земеделието на САЩ препоръчва повечето възрастни жени да изяждат 1,5 до 2 чаши от тези плодове на ден, а повечето възрастни мъже да се стремят към 2 до 2,5 чаши.
„Няма универсална препоръка, но включването на един средно голям домат или чаша чери домати в ежедневната ви диета би било чудесно начало“, казва Кийтли. „Доматите обаче са киселинни и за някои хора – особено за тези, които са предразположени към рани от рак – консумацията на твърде много киселинни храни може да раздразни устата или да изостри тези рани.“
За тези, които не обичат домати (или просто искат да разнообразят нещата), Кийтли препоръчва да разнообразявате храната си.
„Въпреки че доматите са отлични, балансирането им с други плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на потенциалното дразнене от киселинността, като същевременно осигурява широк спектър от хранителни вещества“, казва той.
Източник – Women’s Health/Превод:SafeNews