Учен изяде 720 яйца и каза какво му се е случило!
В САЩ кандидатът на медицинските науки и докторант в Харвардския университет Ник Норвиц проведе проучване за ползите и вредите от яйцата по отношение на холестерола.
За целта вместо да избере някой доброволец или срещу заплащане да помоли някой смелчага или културист, самият той изяде невъобразимата бройка от общо 720 яйца за един месец.
Изследването е проведено, за да потвърди или отхвърли тезата за опасността от редовната консумация на яйца като продукт, който повишава холестерола.
Окончателните кръвни изследвания показаха, че яйцата не са вредни, а напротив, полезни са за понижаване на холестерола. Според Норвиц, който на всичкото отгоре е учен от „Харвард“ неговият „лош“ холестерол не се е повишил, а е намалял.
„По-конкретно, не повишава нивата на LDL холестерола. Въпреки че приемът на холестерол с храната се е увеличил повече от пет пъти, нивата на LDL холестерола всъщност са намалели“, подчертава изследователят.
Все пак специалистите не препоръчват подобни експерименти, тъй като въпросната бройка може да е непоносим шок за организма и особено за бъбреците. Единствените професионалисти, които си позволяват подобни зашеметителни количества яйца са в културизма, но и те самите избягват да са повече от 15 на ден, често част от тях и без жълтък.