Трите най-опасни неща в кухнята, които вредят на здравето. Кои са трите най-опасни предмета в кухнята?
Кухненска гъба
Работата е там, че е направена от синтетично вещество (пластмаса). То е влажно, топло, обикновено с остатъци от храна – това е описанието на идеална среда за размножаване на бактерии.
Такава гъба съдържа повече бактерии от ръба на тоалетна чиния. Следователно гъбата трябва да се сменя на всеки няколко дни.
Също така при механично износване върху съдовете остават пластмасови частици, които могат да попаднат в храната.
Алтернатива е гъба, направена от целулоза или естествено вещество, наречено луфа. Но дори те трябва да се сменят на всеки няколко дни.
Повреден тефлонов тиган
Тефлонът е много токсично нещо. В процеса на производство се използва веществото перфлуорооктан, което е признат канцероген.
По-добре е изобщо да не избирате тефлон, а особено опасно е, ако се надраска, защото това увеличава отделянето на перфлуорооктан при нагряване в храната. По същия начин диетологът съветва да изоставим пластмасовите шпатули.
Микропластмасата се нагрява и също се освобождава в храната. Изберете керамични, стоманени и чугунени тигани, дървени шпатули.
Пластмасова дъска за рязане
Рязането на пластмасова дъска води до факта, че човек изяжда до 100 г микропластмаса годишно.
Той е хормонален разрушител, тоест свързва се с хормоналните рецептори, което води до проблеми с женския хормонален фон. В допълнение, бактериалните спори се образуват в микропукнатини от разфасовки. Изберете дървени дъски, изработени от висококачествена дървесина и безопасно лепило.
Източник: РБК Украйна/Превод: SafeNews