Стара циганка ми каза тайната на най-вкусните кюфтета. „Години наред готвих кюфтета, както обикновено. Правя месото на кайма или купувам готова, накиснат хляб, който добавям към нея. След това слагам лук и чесън и ги пържа в тигана. Но след време по доста странно стечение на обстоятелствата ядох най-вкусните кюфтета на една циганска сватба“. Така наша читателка започва писмото си до редакцията ни. Изпратила го е, за да може възможно повече хора да узнаят вкусната тайна на най-вкусните кюфтета в нашите ширини.
Жената е написала, че от малка се е чудела защо миризмата на скара от близката ромска махала е по-различна и кюфтетата там са невъобразимо вкусни. Докато била на сватбата, жената се престрашила да попита старите циганки как са направили тези уникално вкусни кюфтета. За голям късмет една от старите жени й разкрила тайната, която не е споделяла на никой извън махалата.
„Циганката ми каза, че ако добавя само една допълнителна съставка към мляното месо, кюфтето ще стане толкова вкусно, че след това ще ми бъде невъзможно да спра да ги ям. И беше права!“, твърди читателката ни.
Започнете да приготвяне сместа за кюфтета с обичайните съставки:
около 700 грама смляно говеждо месо;
половин хляб (накиснат или изполвайте галета);
чаша мляко;
лук;
няколко глави чесън;
растително масло за пърженето;
сол и черен пипер на вкус.
Трохите хляб накиснете не във вода, а в млякото. След това ги добавете към месото като сложите и нарязания чесън и лук, както и подправките. Смесете всичко!
И точно тук идва тайната циганска рецепта, която ще направи кюфтетата феноменално вкусни.
„Старата циганка ми каза, че към каймата слагат домати! Да, домати! Измиват се добре, обелват се и се нарязват на много ситно. След това се объркват с някаква зеленина (копър да речем) и всичко това се добавя към каймата за кюфтетата“, споделя дамата, изпратила писмото.
И това е – от тук нататък пържете както обикновено!