Сокът, който ще повиши физическата ни издръжливост. Цвеклото е от онези храни, които знаем, че са истински полезни, но някак трудно успяваме да му намерим място в менюто си.
То е богато на нитрати и антоцианини. Отговорни за атлетичните постижения са основно нитратите.
Попаднали в устата, те се превръщат в нитрити, които пък в стомаха се преобразува в нитритен оксид. Той кара кръвоносните съдове да се разширят, като по този начин кислородът се доставя по-бързо до мускулите.
200 г цвекло е количеството, което ни е необходимо, за да се възползваме от спортните му предимства. Най-добре е да го консумираме около два-три часа преди тренировка или състезание.
Консумацията на сок от цвекло може да намали стойностите на пулса и кръвното.
Ефектът продължава от 1 до 6 часа.
То може да понижи и стойностите на лошия холестерол.
Цвеклото е страхотна идея за здравословно хапване без угризения, защото е с малко калории и мазнини и високо съдържание на вода, с което помага да балансираме енергийния си прием.
Ако го приемаме в натурален вид , то е два пъти по-ефективно за неутрализиране на свободните радикали от другите червени, оранжеви, лилави и сини плодове и зеленчуци.
Антиоксидантите със своя противовъзпалителен ефект също така са пряко свързани с процесите на стареене и всички хронични заболявания, които ги съпровождат.
Източник: lifestyle