След цената на златото и тази на кафето гърмна! Експерти с тежка прогноза.
Цената на кафето не дава признаци, че скоро ще спре да се покачва, а според анализатори ще са необходими години за нормализиране на пазара.
Фючърсите за сорта арабика с доставка през март миналата седмица достигнаха ниво от 7,67 долара за кг, което е най-високо им ниво от близо 50 години. За последен път арабиката, най-популярния сорт кафе в света, е била толкова скъпа през 1977 г., когато сняг унищожава реколтата в голяма част от плантациите в Бразилия.
Сортът, популярен заради мекия си и деликатен вкус, съставлява около 60-70 на сто от глобалния пазар на кафе. Основно се ползва за приготвяне на еспресо и подобни бариста стилове.
Фючърсите за сорта робуста, характерен със силния си горчив привкус, достигнаха рекордни нива в края на ноември и оттогава задържат цена.
Като основна причина за поскъпването на кафето се посочват сушата, високите температура и факта, че пазарът е зависим от относително малко региони. Не на последно място обаче е и спекулата, която винаги върви ръка за ръка при подобни скоци.
След петрола кафето е втората по обем стока, търгувана на световните борси. Притесненията за цените през 2025 г. идват от недобрите очаквания за реколтата в Бразилия, най-големият производител в света. През август и септември страната беше обхваната от най-тежката суша от 70 години насам.
„Историята показва, че цените на кафето ще тръгнат надолу, когато доставките се подобрят, а запасите нараснат“, посочва Дейвид Оуксли, икономист към „Кепитъл икономикс“ (Capital Economics) по въпросите на климата и борсово търгуваните стоки. „Обикновено този процес отнема години, а не месеци“.
Търсенето на кафе рязко се увеличи през последните години заради нарастващото потребления в Китай, а в същото време производството изостана, посочва Си Ен Би Си.
Подобно на какаото, кафето се отглежда в относително тесен тропичен пояс, а ключовите производители са Бразилия, Колумбия, Виетнам и Етиопия, казва Оле Хансен, анализатор на „Саксо банк“ (Saxo Bank).
„Тази концентрация го прави особено уязвимо на лоши метеорологични условия, особено в Бразилия и Виетнам, които общо произвеждат 56 на сто от кафето по света“, допълва той.
Министерството на селското стопанство на САЩ обяви в доклад, че очаква добивите на кафе в Бразилия за пазарната година 2024/25 г. да спаднат с 5,8 на сто и да възлязат на 66,4 милиона тона (в 60-килограмови торби), или 45,4 милиона торби арабика и 21 милиона торби робуста.
Това е пети пореден сезон, в който добивите на кафе в Бразилия разочароват заради екстремни метеорологични условия, посочва Карлос Мера от нидерландската „Рабобанк“ (Rabobank). По думите му в сектора растат опасенията, че промените на климата скоро ще направят невъзможно нормалното отглеждане на кафе, а това само ще повишава цените.
Източник: БТА