Седем храни, които съдържат много калории и са вредни за здравето. Храната, която преминава през множество етапи на производство и има много съставки, става свръхобработена (UPF) и губи всичките си предимства. Такива храни съдържат много калории и могат да бъдат вредни за тялото.
Според системата за класификация на храните NOVA,
UPF са храни, създадени с помощта на индустриални техники и съставки, които обикновено не се консумират в естествената им форма.
Това включва вещества, извлечени от храни, като масла и мазнини, и химически произведени вещества, като хидрогенирани мазнини и хранителни добавки, каза експертът.
Диетологът посочи няколко примера за UPF:
безалкохолни напитки
бонбони
пакетирани печива
предварително сварени тестени изделия
предварително приготвена пица
рибни хапки
хот дог
Какви са рисковете от продуктите?
Тези храни съставляват значителна част от калориите в съвременните диети на много хора и са свързани с повишен риск от развитие на различни стомашно-чревни заболявания.
Олга Безугла отбеляза, че проучвания, публикувани в научни списания, потвърждават, че високият прием на UPF може да бъде свързан с наднормено тегло и затлъстяване, метаболитни нарушения, стомашно-чревни заболявания и повишен риск от някои видове рак.
Тези храни често съдържат високи нива на захар, мазнини и сол, които допринасят за тези промени в здравето.
Свръхпреработените храни могат да причинят следната вреда на тялото:
повишават риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания (като инфаркт и инсулт)
затлъстяване
захарен диабет тип 2
проблеми със съня
тревожност и депресия
Източник: Instagram/ диетолог Олга Безугла /Превод: SafeNews