Само две парчета шунка на ден отварят широко вратата към диабета – повишават риска от диабет тип 2 с 15%.
Консумацията на преработено или прясно червено месо увеличава риска от диабет тип 2, като само два резенчета шунка на ден повишават опасността с 15%, сочи най-мащабното по рода си проучване.
Ръководено от Кеймбридж, то обхваща 2 млн. души в световен мащаб и е най-изчерпателното доказателство за връзката на червеното месо с диабета до момента, болестта, която е една от най-неотложните опасности за здравето в световен мащаб.
Повече от 400 милиона души са диагностицирани с диабет тип 2, който е водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулти и ампутация на долни крайници.
Доказателствата сочат, че един от основните начини за намаляване на риска от заболяването е подобряване на храненето, както и поддържане на здравословно тегло и повече движение.
Експертите, извършили мета-анализ на данни, включващи 1,97 милиона възрастни от 20 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Източното Средиземноморие, Югоизточна Азия и западната част на Тихия океан, твърдят, че резултатите подкрепят препоръките за ограничаване на консумацията на преработено и прясно червено месо.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Lancet Diabetes & Endocrinology.
Професор Нита Форухи от Университета в Кеймбридж, главен експерт в проучването, заяви: „Нашето изследване предоставя най-изчерпателните до момента доказателства за връзката между консумацията на преработено и непреработено червено месо и по- високия бъдещ риск от диабет тип 2. То подкрепя препоръките за ограничаване на консумацията на червено месо с цел намаляване на случаите на диабет тип 2 сред населението“.
Изследователите са анализирали данни от 31 изследователски групи в рамките на InterConnect – проект, финансиран от ЕС, за да се разбере повече за диабет тип 2 и затлъстяване при различни популации. Те установяват, че обичайната дневна консумация на 50 г преработено месо – еквивалентно на две парчета шунка – се свързва с 15% по-висок риск от диабет тип 2 през следващите 10 години.
Консумацията на 100 г непреработено червено месо дневно – еквивалент на една маломерна пържола – е свързана с 10 % по-висок риск от развитие на заболяването. Обичайната консумация на 100 г птиче месо дневно е свързана с 8% по-висок риск.
Във Великобритания Националната здравна служба (NHS) съветва тези, които консумират повече от 100 г. червено месо, като говеждо, агнешко, овнешко, свинско, телешко, еленско и козе, или преработено месо, като наденички, бекон, шунка и салам, на ден, да намалят консумацията му до 70 г. или по-малко.
Професор Навид Сатар от университета в Глазгоу заяви: „Това е важно проучване, което въпреки неизбежния наблюдателен характер на данните е много добре направено. Данните сочат, че изключването на червеното и преработеното месо от менюто на хората може да ги предпази не само от сърдечни заболявания и инсулт, но и от диабет тип 2 – заболяване, което се разраства в световен мащаб“.
Източник – Guardian/Превод:SafeNews