„Повишението на ДДС за заведенията би било пагубно за бранша. Ако партиите, които са поели ангажимент за удължаване на ниските ставки на ДДС, се отметнат, цените в заведенията ще бъдат вдигнати от 7 до 10 дни“. Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.
Сегашните им разговори водят до извода, че това няма да се случи.
„Надяваме се, че ще се удължи срокът на ставката на ДДС 9 % за ресторантския бранш, да продължи да е нулева за хляба до края на 2025 г., да се активират обратно компенсациите за тока”, каза Алибегов.
„Не знам кое по-напред трябва да калкулираме, поскъпването на тока, газа, хляба и хлебните изделия, повишението на ДДС за ресторантите, повишението на минималната работна заплата. В проектобюджета има заложено повишение на акциза на алкохола и на бирата. Хубавата новина е, че с приемане на Закона за удължаване на бюджета, трябва да бъде удължена и компенсацията за тока. Има мнозинство да се удължи и по-ниската ставка за хляба”, каза Алибегов.
Около 1000-1500 лева е сега заплатата на сервитьор в София.
„Към нея трябва да прибавите и бакшиш.Основното, на което разчитат сервитьорите, е бакишиша. Искаме той да се узакони, хората да могат легално да ползват тези пари, но да не плащат данък”, каза председателят на Асоциацията на заведенията“, допълни той.
SafeNews припомня още по темата:
След като ДДС беше намален, заведенията плащат 200 млн. лв. повече данъци
Във всички заведения от две звезди нагоре ще бъдат въведени пос терминали, а плащанията на заплатите ще става по банков път, припомня още SafeNews.
Да има минимални ставки, кото са по-високи от минималната заплата. Ако това бъде прието от НС ставката от 9% на ДДС ще бъде запазена, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин. Ако не бъде прието, поддържаме ставка 20%.
Източник: NOVA NEWS