Помага за избягване на болести: храна, която всеки трябва да яде повече, когато остарее. Някои храни могат да бъдат полезни за повишаване на енергийните нива с напредване на възрастта. Диетологът ни каза какво трябва да имате в диетата си за здраве.
Какви храни трябва да ядете с възрастта?
Диетологът Кимбърли Хоумър каза, че някои храни могат да бъдат полезни за повишаване на енергийните нива с напредване на възрастта.
Храненето може да бъде от ключово значение за предотвратяването на заболяването. Възпалението може да бъде основен фактор за всички заболявания, било то сърдечни заболявания, рак, диабет, затлъстяване или деменция.
Следването на противовъзпалителна диета заедно с елиминирането на храни, които причиняват възпаление, е от ключово значение за поддържане на отлично физическо и психическо здраве с напредване на възрастта.
Мазната риба като сьомгата е богата на EPA и DHA,
които са полиненаситени омега-3 мастни киселини. Възрастните хора трябва да се стремят да ги включват в диетата си поне два пъти седмично, за да увеличат приема на омега-3, което поддържа здравето на мозъка и намалява възпалението.
Хората се нуждаят от протеини, за да поддържат мускулите и силата, и здравословни мазнини за хормони и мастноразтворими витамини. С напредването на възрастта всеки естествено губи мускули. Всички клетки, включително мозъчните клетки, се нуждаят от здравословни мазнини. Ако те не предоставят, могат да възникнат физически и когнитивни проблеми.
Оптималният прием на протеини за възрастни хора е 1-1,2 g, което надхвърля общата препоръка за възрастни от 0,8 g на ден.
Други храни, които да добавите към чинията си
Листни зеленчуци като зеле или спанак също са умни добавки. Те също са отличен източник на витамини от група В, като фолиева киселина, ниацин, рибофлавин и витамин В, които са важни за здравата мозъчна функция.
Наровете са богат източник на антиоксиданти за борба с окислителното увреждане и съдържат група съединения, наречени елагитанини.
При някои хора чревните бактерии превръщат елагитанините в нещо, наречено уролитин А, и е доказано, че уролитин А компенсира някои от ефектите на стареенето, включително загуба на мускули. Наровете също са богат източник на фибри и помагат за регулиране на кръвната захар, насърчават ситостта и предпазват от рак на дебелото черво.
Мъжете и жените имат различни хранителни нужди на всеки етап от живота, включително възрастта. Мъжете обикновено се нуждаят от по-висок прием на протеини, за да поддържат мускулна маса, която може да намалее с възрастта. Цинкът е особено важен за мъжете, тъй като поддържа здравето на простатата и имунната функция.
За жените калцият и витамин D стават критични
за поддържането на здравето на костите, особено след менопаузата, когато рискът от остеопороза се увеличава. Нуждите от желязо намаляват след менопаузата, но остават важни за енергийните нива.
Фолиевата киселина е от съществено значение за когнитивното и сърдечно-съдовото здраве. Освен това фитоестрогените, открити в соевите продукти, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата.
Източник: Huffpost /Превод: SafeNews