Ползите и вредите от рибеното масло. Комбинацията от EPA и DHA мастни киселини в него е минимум 500 милиграма. Много хранителни добавки съдържат витамин „Е“ за предотвратяване на окисляването.
Рибеното масло е ценно за поддържане на здравето на сърцето. Омега-3 намаляват нивата на триглицеридите с 15-30%, особено когато се приемат повече от 2 грама на ден. Хората с повишен риск от развитие на триглицериди могат да се възползват още повече от рибеното масло, както и тези със сърдечно-съдови заболявания.
Рибеното масло е ценно за поддържане на здравето на очите
Ниският прием на омега-3 се свързва с по-висок риск от ретинопатия. Според проучване, DHA има противовъзпалителни, антиоксидантни и защитни свойства. Този вид мастна киселина има благоприятен ефект върху ретината на очите.
Омега-3 мастните киселини значително намаляват вероятността от инфаркт и смърт от коронарна болест на сърцето.
Противовъзпалителните свойства на рибеното масло защитават кожните клетки. Някои проучвания показват, че тези добавки ускоряват зарастването на рани.
Рибеното масло е от полза по време на бременност
Мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и ретината на детето. Доказано е също, че добавянето на омега-3 към диетата по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане и ниско тегло на детето.
Рибеното масло води до проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои хора се оплакват от рибен послевкус, киселини или лошо храносмилане, когато приемат рибено масло.
Друга възможна опасност се свързва с увеличава риска от предсърдно мъждене. EPA и DHA могат да бъдат свързани с предсърдно мъждене, според редица проучвания.
Източник: actualno