Ползи и предимства на сезонното хранене. Сезонното хранене е свързано с консумирането на плодове, зеленчуци и други продукти, които са в своя естествен период на растеж.
Те са по-хранителни, защото се отглеждат в оптималните за тях условия
Когато плодовете и зеленчуците са в сезон, те имат повече витамини, минерали и антиоксиданти. Те растат в най-благоприятната за тях среда и не се нуждаят от изкуствени добавки или дълго съхранение.
Зеленолистните зеленчуци, като спанак и кейл, които са сезонни през есента и зимата, са богати на витамини „C“, „A „и „K“, които помагат за укрепване на имунната система и поддържане на здравето на кожата и костите.
Сезонните плодове и зеленчуци имат по-висока концентрация на полезни фитонутриенти, които помагат в борбата с хроничните заболявания и укрепват организма.
Продукти, които се берат извън сезона, често се подлагат на дълъг процес на съхранение и транспортиране, което намалява тяхната свежест и вкус. За да достигнат до супермаркетите през неблагоприятния за тях сезон, често се използват изкуствени методи за узряване, като химически добавки, които също влияят на вкусовите качества.
Сезонните продукти обикновено са по-достъпни
Те са в изобилие и не изискват скъпи методи за отглеждане и транспортиране. Когато зеленчуците и плодовете са извън сезона те трябва да бъдат внасяни от други страни или да се отглеждат в оранжерии.
Сезонното хранене намалява нуждата от дълги вериги за доставки и намалява въглеродния отпечатък
Това не само води до по-чиста околна среда, но и до по-здравословни продукти с по-малко пестициди и химикали.
Сезонното хранене насърчава по-дълбока връзка с природните цикли и сезонните промени. Когато хората се съобразяват с времето и сезоните при избора на храна, те развиват по-силна връзка с околната среда и осъзнават значението на устойчивото земеделие и природните ресурси.
През есента и зимата например, можете да се насладите на кореноплодни зеленчуци, тикви и плодове като ябълки и круши. Пролетта и лятото предлагат изобилие от пресни ягоди, домати и зелени салати.
Тази разнообразна храна поддържа добрия баланс на нутриенти и подпомага имунната система.
Сезонното хранене предлага множество ползи за здравето, околната среда и финансите. Като се храним с продукти, които са в техния пик на зрялост, можем да се наслаждаваме на по-богати на хранителни вещества храни, по-добър вкус и по-ниски цени.
Източник:puls