Полезни ли са наистина сушените плодове? Сушените плодове са не само вкусни лакомства, но и източник на хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравето. Най-добре е обаче да ги ядете в определено време на деня.
Какво представляват сушените плодове?
Сушените плодове са плодове, от които е отстранена по-голямата част от водата. Хората са използвали слънцето, за да сушат и съхраняват пресни плодове в продължение на хиляди години.
Какви са ползите от сушените плодове?
Според диетолога Наталия Самойленко дори с изключително висококалорични и богати на естествени захари сушени плодове можете да намерите компромисно решение.
Всички сушени плодове са концентрат от въглехидрати, освен това има полезни вещества, например фибри, микроелементи и витамини.
В допълнение, сушените плодове съдържат калий, който е полезен за сърдечно-съдовата система. Затова си струва да възприемаме сушените плодове като естествен деликатес.
Ако ядете богати на антиоксиданти плодове и горски плодове като стафиди, фурми и сушени боровинки, ще получите допълнителни ползи от борещите възпалението растителни феноли, намиращи се в тези храни.
Сушените плодове също са богати на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и редовното изхождане.
Процесът на сушене леко намалява съдържанието на някои чувствителни към топлина витамини, като витамин С, но като цяло повечето от полезните витамини, хранителни вещества и минерали се запазват по време на процеса на сушене.
Диетологът съветва да се консумират не повече от 20-30 г на ден, но да не се ядат други сладкиши. И за предпочитане яжте през първата половина на деня, например с чаша кафе.
Процесът на сушене концентрира естествената захар в плодовете.
Например в 100 г прясна ябълка се съдържат 10 г захар, а в 100 г сушена ябълка – 57 г.
Освен това понякога производителите добавят още повече захар към сушените плодове, за да подобрят вкуса им. Можете да проверите дали към определен продукт е добавена захар, като проверите списъка със съставките.
Също така е важно да знаете, че пресните плодове са по-хидратиращи.
Повечето плодове и горски плодове съдържат около 80% до 90% от теглото си във вода.
Процесът на сушене запазва плодовете, които иначе биха се развалили във вашия хладилник, и удължава срока им на годност до месеци вместо дни.
Източник: Styler/Превод: SafeNews