Високият холестерол е един от сериозните проблеми на много хора, който е предупреждение за възможни сериозни заболявания и настъпването на такива. И тогава на помощ идва патладжанът.
Какво се случва след консумация на зеленчука?
Патладжанът се препоръчва за лечение на висок холестерол най-вече защото е наситен с фибри, които образуват гел в червата. Това предотвратява абсорбцията и засилва елиминирането на излишните мазнини чрез изпражненията. При това, изобилства с антиокислители, които смъкват степента на холестерола и предотвратяват развитието на сърдечни заболявания.
Патладжанът може да се консумира в суров вид, в сокове или смутита, в брашно, което може да се добавя към сокове, кисело мляко и плодове, в салати, супи и яхнии. Среща се и като хранителни добавки във вид на капсули.
Защо патладжанът помага за понижаване на холестерола?
Зеленчукът помага за понижаване на степента на холестерола в кръвта, защото е наситен с разтворими фибри, флавоноиди, витамин С и насунин – антиокислителни съединения, които предотвратяват окисляването на мастните клетки. Той участва в балансирането на степента на холестерола в кръвта, предотвратявайки заболявания като атеросклероза и инфаркт.
Въпреки ползите от патладжана, този зеленчук трябва да се използва само като допълнение към лечението на висок холестерол. Той не бива да замества мерките, препоръчани от лекар. За понижаване на холестерола е важно също така да се намали консумацията на храни, богати на захар и наситени трансмазнини. Трябва да се избягват пълномаслени млечни продукти, кашкавал, колбаси и пържоли. В днешно време много хора имат висок холестерол в резултат на неправилно хранене. Високшят холестерол е предвестник на заболявания като диабета например. Забързаното ежеднение и пренебрежението на здравословния начин на живот често са причина за появата на този лош показател. Всеки с подобен проблем трябва да посети лекар и да потърси правилното лечение. Патладжанът е добра възможност за това. Изборът на зеленчуковата диета въобще е решение в правилната посока. А често патладжанът е подценяван.
Източник: actualno.bg