Има опасни храни, които водят до сърдечни заболявания и ранна смърт. Изследване показва, че ултрапреработените храни на растителна основа са свързани именно с това. Искате да намалите риска от развитие на хронични заболявания и да живеете по-дълго, като същевременно помагате на планетата? Експертите твърдят, че трябва да се храните с растителна храна. Но макар тя да е без месо, те не са лишени от риск, казва Дуейн Мелър, регистриран диетолог и старши преподавател в Aston Medical School в Бирмингам, Обединеното кралство.
„Не можем винаги да приемаме, че растителна храна означава здравословна, тъй като в крайна сметка като бисквити, чипс, захарни изделия и безалкохолни напитки, технически са на растителна основа, но не биха били считани от мнозинството хора за съществена част от здравословното хранене.“
Всъщност консумирането на такива нездравословни храни на растителна основа драстично повишава лошия холестерол и хипертонията и може да доведе до свързани с тях сърдечни заболявания и ранна смърт,
според ново проучване, което авторите наричат „първото“, което показва, че ултрапреработените растителни храни са свързани с повишаване на риска от сърдечносъдови заболявания.
„Консумацията на продукти на растителна основа може да бъде полезна, действайки като защита срещу здравословни проблеми, или да представлява риск – всичко зависи от степента на преработка на тези храни“, казва старшият автор на изследването Рената Леви, изследовател в Центъра за епидемиологични изследвания в областта на храненето и здравето към Университета на Сао Пауло, известен като Nupens/USP, в Бразилия.
Terrible news for vegetarians who consume Beyond beef, Impossible burgers, more. Plant-based ultraprocessed foods linked to heart disease, early death, study says https://t.co/H9nPfqbQfK
— Forward Progress (@David_A_Bell) June 11, 2024
Ултрапреработените храни се подлагат на множество промишлени процеси, като нагряване, намаляване на хранителните вещества и протеините и пресоване, и имат добавени химикали за козметична промяна на цвета, мириса, вкуса и текстурата. Храните от тази категория са формулирани така, че да са свръхвкусни за човешките вкусови рецептори и често са изключително удобни, като изискват малко или никакво време за приготвяне.
Непреработените храни включват пресни плодове и зеленчуци, яйца и мляко.
Минимално преработените храни включват кулинарни съставки като сол, билки и масла, както и храни като консервирани продукти и замразени зеленчуци, които съчетават кулинарни съставки с непреработени храни.
„Хранителните добавки и промишлените замърсители, присъстващи в тези храни, могат да предизвикат оксидативен стрес и възпаление, което допълнително да влоши рисковете“, казва главният автор Фернанда Раубер, изследовател от Nupens/USP. „Ето защо нашите резултати подкрепят преминаването към избор на храни на растителна основа, които отчитат степента на преработка, за да се подобрят резултатите за сърдечносъдовото здраве“, казва Раубер в изявление.
Яжте пресни и замразени минимално преработени растителни продукти
В проучването, публикувано в списание The Lancet Regional Health – Europe, са използвани данни, събрани от Биобанката на Обединеното кралство – надлъжно проучване, което включва участници от Англия, Шотландия и Уелс. Повече от 118 000 души на възраст между 40 и 69 години са отговорили на въпроси за начина си на хранене. По-късно тази информация е свързана с болнични и смъртни регистри за развитието на сърдечносъдови рискови фактори.
Ултрапреработените храни от растения, увеличават риска от сърдечносъдови заболявания с 5%, като същевременно увеличават риска от ранна смърт с 13%, установява проучването.
Изследователите също така установиха, че всяко заместване на 10% от ултрапреработените растителни храни с пресни, замразени или минимално преработени растения намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания със 7%, като същевременно намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания с 13%.
Проучването разглежда и месни продукти на растителна основа, като колбаси и бургери, които по своята същност попадат в групата на ултрапреработените. Трудно е обаче да се определи колко точно са рискови тези храни, казва Питър Скарбъроу, професор по здравеопазване на населението в Оксфордския университет във Великобритания. Той не е участвал в проучването.
„Алтернативите на месото на растителна основа съставляват само 0,5 % от всички ултрапреработени храни на растителна основа, включени в този документ“, каза Скарбъро в изявление.
Източник – CNN/Превод:SafeNews