Новото нормално: Ето кои храни съдържат буболечки и насекоми! Доскоро гонехме насекомите със спрейове и отрови, вече ги слагаме в менюто си и ги ядем дори и без да разберем. И докато преди няколко години новината, че ще ядем малки твари беше анатемосвана като фалшива информация и онспирация, то вече открито се говори за това, че ядем и то не толкова рядко.
Според експерти точно насекомите за супер храната на бъдещето. Причината е в това, че те са лесни за отглеждане, пестят ресурси и според твърденията им са изключително богати на хранителни вещества.
Повече от 2100 вида насекоми са годни от консумацияИнтересно е, че докато съдържанието на протеин в месото от едър рогат добитък, прасета или пилета е малко над 20%, при насекомите то е над 85 на сто, казват биотехнолозите.
Ако в състава на някоя храна видите кармин, кохинил или карминова киселина, вероятността тя да съдържа насекоми е голяма. Сред разрешените за консумация са брашнен бръмбар, прелетен скакалец, домашен щурец.
Тези източници на така модерния протеин, към който оставаме скептични бързо навлиза в менюто в някои европейките държави. Това са насекомите. В началото на миналата година Европейската комисия разреши използването на някои от тях в храните. И макар да звучи странно за много хора, учени смятат, че това е здравословно и помага за опазването на климата.
Така, че колко ли още „фалшиви новини“ и „конспирации“ ще се окажат верни, е въпрос на недалечното бъдеще.
Източник: Нова телевизия