Италиански учени от технологичен институт разработиха батерия, годна за консумация. Тя е направена от хранителни продукти, съобщи електронното издание „Юрикалърт“.
Възможните приложения на устройството са в областта на здравната диагностика, наблюдението на качеството на храните и меката роботика, пише БТА,
Новата батерия е представена в изданието „Адвансд матириълс“.
Ядливата електроника се развива доста бързо и може да окаже голямо влияние върху диагностиката и лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и върху контрола на качеството на храните, посочват световни медии.
Изследователите от Италианския технологичен университет се вдъхновили от биохимичните окислително-редукционни реакции, които се случват при всички живи същества. Така разработили батерия, която използва витамин В2, съдържащ се в бадемите и хранителна добавка и съставка, съдържаща се в каперсите
За повишаване на електропроводимостта е използван активен въглен, а електролитът е на водна основа.