Има някои неочаквани рискове от яденето на авокадо, при все, че то се превръща в един от най-популярните плодове. То е много повече от хранителна сила. Може да се консумира самостоятелно, поръсено със сол и черен пипер, нарязано в салати и, разбира се, разбито в гуакамоле. Не пречи да е любимо и в социалните мрежи дори днес, години след като авокадо тостът завладя населението.
За някои хора, които имат определени здравословни проблеми, плодът може да представлява значителен риск за здравето.
Макар да не е „опасно“ само по себе си, авокадото може да взаимодейства с някои лекарства и дори да предизвика колебания във важни лабораторни показатели.
Ето няколко от рисковете за здравето, свързани с консумацията на авокадо:
Яденето на авокадо може да предизвика алергии
Хората, които са алергични към латекс, са по-склонни към състояние, наречено синдром на латексния плод, което предизвиква реакция при консумация на храни, съдържащи определен вид протеин, който се получава от сока на каучуковите дървета. За съжаление на тези, които с удоволствие биха яли авокадо, плодът се оказва една от тези храни. Според Американската фондация за астма и алергии около 30-50 % от хората, които имат стандартна алергия към латекс, като например някои медицински ръкавици и стоматологични продукти, могат да развият този синдром.
Освен при авокадо, хората с тази алергия могат да получат симптоми и при консумация на банани, праскови, домати, киви и други избрани плодове и зеленчуци. Общите признаци на проблема имитират традиционните алергични реакции, включително кожен дискомфорт, подуване и болки в стомаха. Много рядко някои хора могат да изпаднат в анафилактичен шок.
Авокадото може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта при предсърдно мъждене
На хората, които имат предсърдно мъждене, разстройство на кръвосъсирването или са изложени на друг риск от образуване на кръвен съсирек, обикновено се предписват лекарства за разреждане на кръвта, за да се предотврати образуването им. Това са животоспасяващи лекарства, които могат да предотвратят инсулти, сърдечни пристъпи или белодробни емболии. За да действат ефективно, разредителите на кръвта намаляват действието на витамин К в организма, което от своя страна забавя способността на кръвта ви да се съсирва. И макар че авокадото само по себе си не е най-богатият на витамин К плод, една 100-грамова порция авокадо съдържа 18% от дневната стойност.
Калият в авокадото може да е вреден за хора с бъбречни заболявания
Хората с начален стадий на бъбречно заболяване не трябва непременно да следят консумацията на калий, тъй като на този етап органите все още могат да обработват минерала ефективно. С напредването на болестта към по-късните етапи обаче бъбреците бавно губят способността си да филтрират калия. Това може да доведе до натрупването му в кръвния поток, което може да доведе до опасен дисбаланс в организма, известен като хиперкалиемия. Въпреки че самото състояние не е твърде често срещано, пациентите с късен стадий на бъбречно заболяване са „до три пъти по-склонни“ да развият това състояние (по данни на Кливландската клиника). Като се има предвид, че една трета от авокадо съдържа 250 милиграма калий, за пациентите, които следят за приема на калий, е от решаващо значение да ограничат консумацията на плода (и други храни, съдържащи калий).
Хората с проблеми с храносмилането могат да имат проблеми с авокадото
Авокадото може да е богато на хранителни вещества, но може да бъде рисково за хората, които спазват диета с ниско съдържание на FODMAP. FODMAP (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли) са групи късоверижни въглехидрати, които могат да бъдат трудно смилаеми за някои хора. Това може да доведе до симптоми като газове, подуване на корема, запек, диария и общо стомашно разстройство. За съжаление авокадото може да съдържа значително количество FODMAP в зависимост от размера му. Според Университета Монаш, който публикува система за класифициране на FODMAP и провежда редовни проучвания за поддържане на точна информация, неотдавнашни тестове на плода са разкрили наличието на персеитол, вид захарен полиол. Както и другите видове захарни полиоли, персеитолът може да предизвика газове, подуване на корема и други храносмилателни симптоми.
Тираминът в авокадото може да е причинител на мигрена
Мигрената може напълно да ви изкара от курса. В много случаи нямате друг избор, освен да легнете и да изчакате да премине – а при хората, които преживяват сериозен мигренозен пристъп, тези симптоми могат да продължат до три дни. Ето защо много хора търсят лекарска намеса при мигрена, тъй като стандартните методи на лечение, като например лекарствата без рецепта, просто не вършат работа. Също така може да е полезно да направите няколко промени в начина си на живот, като започнете от диетата си. Въпреки че няма точен хранителен режим, който да е подходящ за всички, някои хора смятат, че авокадото е значителен фактор за появата на болестта. Виновник за това е тираминът – аминокиселина в плода, която може да доведе до дискомфорт. Има още няколко плода, които попадат в тази категория, включително сливи, папая, стафиди, маракуя и червени сливи, както и множество други храни.
Източник – Health Digest/Превод:SafeNews