Напитката, която пият най-дълголетните хора в Япония. Това е една от страните, в които живеят най-дълголетните хора в света. Широко известен факт е също така, че там чаят е на почит, а чаените церемонии са традиция.
В Япония се консумира основно зелен чай и по-специално – матча. Той се характеризира с наситен цвят и вкус, а ползите за здравето са редица.
Матча чаят съдържа ключови хранителни вещества, като витамини A, C и K, фибри, протеин и аминокиселината l-theanine, за която е доказано, че помага за подобряването на съня, намаляването на стреса и засилването на когнитивната функция.
Освен това е богат и на полифеноли, сред които епигалокатехин галат. Полифенолите са съединения, които се срещат естествено в растенията и са с високо съдържание на антиоксиданти, благодарение на които помагат в борбата с болести и възпаления.
Пиенето на матча може също и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да подобри чревното здраве.
Освен като чай, може да я консумираме и в сладки лакомства, като бисквити, чиа пудинг, дори торти. Ако обаче сме традиционалисти и ни е любопитно да опитаме матча чая по оригиналния начин, по който го пият японците, ето как можем да си го приготвим и ние.
Първата стъпка е да кипнем около 60 мл вода. През това време в предназначена за матча чаша сипваме половин чаша вода и със специална бамбукова бъркалка разбъркваме водата няколко пъти, за да пречистим приспособленията. После изливаме водата и подсушаваме чашата и бамбуковата бъркалка с кърпа или кухненска хартия.
След това вече идва ред да отмерим два грама матча на прах и я слагаме в чашата. Бавно наливаме предварително кипналата вода, наслаждаваме се на аромата, който се отделя и разбъркваме отново с лъжичката за около 20 секунди, докато матчата се разтвори напълно.
В случай че в топлото време ни се пие нещо разхлаждащо, можем и да оставим матча чая да поизстине и да добавим лед. Остава да се насладим на напитката в нашия дзен момент от деня.
Източник: lifestyle