Най-полезните есенни супи. Есента е време на прохлада и уют, което прави топлата супа идеален избор за всекидневното меню.
Супата е и прекрасен начин да снабдим организма си с важни витамини и минерали, които са особено необходими за подсилване на имунната система през есента.
Най-добре е да избираме сезонни зеленчуци, които съдържат всички нужни хранителни вещества, за да се предпазим от настинки и вирусни инфекции.
Крем супа с грах, моркови и лук
Грахът, морковите и лукът са класически съставки за приготвяне на здравословна есенна супа. Тази крем супа съчетава богатството на зеленчуците с ароматите на чесън и подправки, за да ви предложи не само вкусно, но и полезно ястие.
Необходими продукти:
250 г консервиран грах
250 мл прясно мляко
1 глава лук
2 супени лъжици масло
2 скилидки чесън
1 морков
Сол, черен пипер, червен пипер, магданоз
Приготвяне:
Запържете чесъна в малко масло, след което добавете граха и го разбъркайте, за да попие аромата. Залейте с вода и добавете нарязаните на ситно морков и лук. Оставете супата да ври около 10 минути, след което добавете прясното мляко и пасирайте до получаване на гладка смес. Поднесете с нарязан магданоз и крутони за допълнителен вкус.
Супа от тиква, ябълки и авокадо
Тази супа е истински есенен деликатес, който комбинира сладостта на тиквата и ябълките с кремообразността на авокадото. Допълнително придаващи аромат подправки като канела и кардамон създават съвършено есенно усещане.
Необходими продукти:
300 г тиква
1 ябълка
1-2 моркова
Половин авокадо
2 супени лъжици зехтин
Щипка канела и кардамон
Сол на вкус
Печени натрошени семки от тиква или слънчоглед
Приготвяне:
Сварете тиквата, морковите и ябълката, след което ги пасирайте до хомогенност. Добавете авокадото и гореща вода до желаната консистенция. Овкусете с канела, кардамон и сол, и поднесете супата, украсена с натрошени печени семки и резени ябълка.
Крем супа от кестени
Кестените не са само вкусни, но и изключително полезни, като са богат източник на витамини и минерали. Тази крем супа от кестени е идеален избор за есенния сезон, когато имаме възможност да се насладим на свежи кестени.
Необходими продукти:
1 кг кестени
1 глава лук
1 глава целина
Половин чаша сметана за готвене
Сол, черен пипер, магданоз
Приготвяне:
Започнете с варенето на кестените, след което ги обелете и намачкайте. Задушете лука и целината в малко мазнина, добавете кестените и залейте с гореща вода. Оставете да ври до омекване, овкусете със сол и черен пипер и накрая добавете сметаната, като внимавате да не се пресече. Пасирайте супата до гладкост и поднесете топла, поръсена с магданоз.
Супа от праз и картофи
Празът е един от най-типичните есенни зеленчуци и чудесно се комбинира с картофи за приготвяне на ароматна и засищаща супа. Тя е перфектна за студените дни, когато имате нужда от нещо топло и питателно.
Необходими продукти:
3 стръка праз
4 картофа
1 морков
1 л бульон
2 супени лъжици масло
Сол, черен пипер
Приготвяне:
Нарежете праза и моркова на ситно и ги запържете в масло. Добавете нарязаните картофи и залейте с бульон. Оставете да ври, докато картофите омекнат, след което пасирайте сместа до кремообразна консистенция. Овкусете със сол и черен пипер и поднесете топла.
Източник: actualno