Сред множеството разновидности от туршии с карфиол и пиперки, има една, която се смята за най-бързата и лесна. Но освен това тя е и една от най-вкусните. В нея освен карфиол и пиперки, като главни герои се намърдват и зелени доматчета и бамя. Все любими български продукти.
Ползи от туршията с карфиол и пиперки:
Карфиолът, чушките и морковите са едни от най-богатите на витамин C зеленчуци, помагащи за укрепване на имунната система и поддържане на здрава кожа.Те съдържат калий, магнезий и желязо, които са от съществено значение за поддържане на здравето на сърцето и костите.
Туршият е кулинарна българска традиция, която е много повече от просто вкусна гарнитура. Тя представлява ферментирани зеленчуци, които през вековете са доказали своите здравословни качества.
Една от най-големите ползи на туршията е, че тя може да бъде съхранявана за дълго време, което я прави достъпен източник на витамини и минерали през зимните месеци, когато пресните зеленчуци не са толкова лесно достъпни.
Ето как да приготвите най-бързата и лесна туршия за зимата:
Пригответе предварително маринатата:
4 л вода, 1 л оцет, 5 каф.ч. сол, дафинови листа, 10 листа от дюля или вишна, парчета хрян
Продукти за туршията:
3 глави карфиол, 4 кг пиперки, 1 кг зелени доматчета, 500 г бамя, 10-12 глави лук, 3 глави чесън, магданоз, няколко люти чушлета
Приготвяне:
Накъсвате карфиола на розички, а останалите зеленчуци режете като за гювеч. Смесвате всичко и редите в буркани, като тук-там слагате магданоз. Притиската всичко да се уплътни хубаво в буркана. Препоръчва се бурканите да сложат за кратко във вурната на 100 градуса да се затоплят.
След като сте приготвили маринатата от изброените продукти, я оставате малко да изстине и заливате с нея зеленчуците в бурканите. Запечатвате плътно и стерилизирате за час.
След изваждането се обръщат с капачката надолу, завиват се с плътна завивка като одеало и се оставят така да изстинат.
Престоява няколко дни, за да се консервира и да стане годна за консумация.
Когато вашата вкусна туршия с карфиол и пиперки е готова, споделете я с верни приятели в компанията на хубаво червено вино!
Източник – Sinor.bg