Как да разберем дали прясната риба е развалена? Дадена риба може да бъде годна за консумация както само няколко дни, така и няколко месеца.
Всичко зависи от начина на съхранение и дали е прясна, сготвена или замразена
Нормално е рибата да има характерен мирис. Ще разберем, че е прясна, ако тази миризма е свежа, а кожата ѝ е ярка и лъскава. Очите също трябва да са бистри.
Ивицата, която минава през средата на филетата, трябва да е с кехлибарен цвят.
Ако взимаме опакована риба, то със сигурност трябва да гледаме срока на годност и да не я консумираме, ако той е изтекъл.
Не бива да държим рибата в хладилника повече от два дни
Когато рибата е сготвена, в хладилника може да прекара не повече от три дни, а във фризера не повече от три месеца.
Ако рибата има кисела или дори амонячна миризма, а очите ѝ са мътни или с млечен цвят, то това означава, че тя е всичко друго, но не и прясна.
Как да разберем дали прясната риба е развалена?
Ако кръвната линия по продължението на филетата е с кафяв цвят, както и хрилете ѝ, то също не бива да я купуваме или консумираме. Друг показател, че рибата не е прясна, е наличието на лепкава слуз по кожата ѝ.
Ако сме имали контакт с развалена риба, то трябва да я изхвърлим и след това добре да си измием ръцете.
Тя може да съдържа бактерии, паразити и дори вируси, които могат да ни донесат неприятни здравословни проблеми.
С гореща сапунена вода трябва да измием всички прибори и повърхности, които са били в контакт с развалената риба. За да се застраховаме, че сме почистили добре, може да сложим приборите в съдомиялната машина на висок градус.
Източник: lifestyle