Производителите на свине в Европейския съюз за пореден път алармират за намалено добив и недостиг на пазара. В същото време има редица предизвикателства пред сектора
Една от най-големите трудности са високите производствени разходи.
През първото тримесечие на тази година в ЕС произведени приблизително 5,4 милиона тона свинско месо. Това е по-малко с 8 на сто спрямо същия период на 2022 г. Краткосрочните прогнози на ЕС предвиждат ще има спад на производството с 5% през цялата година.
Испания остава най-големият производител на свинско месо в Европа. Въпреки това страната отбелязва най-големия спад на обема на годишна база – 97,6 хил. тона (-7%) спрямо първото тримесечие на 2022 г.
Подобни големи спадове в производството са регистрирани в Германия и Дания, където разликата е с 94,8 хил. тона (-8%) и 91,6 хил. тона (- 20%) от нивата от 2022 г.
Други ключови страни производителки като Холандия, Франция и Белгия също отбелязват спад на производството между 27–47 000 тона (5-10%) в сравнение с миналата година.