Коя е напитката, която хидратира по-добре от водата? Млечните продукти са широко дискутирани в последите години, като една част от храненето ни, която доскоро сме смятали за задължителна и изцяло полезна. Все повече обаче, се говори за непоносимост към лактозата.
Редица изследвания вече стигат до извода, че всъщност нямаме нужда от млечни продукти. Но не бива да бързаме да се отказваме от тяхната консумация. На първо място е добре да обърнем внимание на количеството им. Тук е разковничето дали ще ни помогнат или ще ни навредят.
Ползите от млякото са намаляване на кръвното налягане и на риска от сърдечни удари, пониженият риск от диабет и намаляването на телесните мазнини за сметка на увеличаване на мускулната маса. Важно е обаче уточнението, че тези ползи са предимно от продуктите, преминали процес на ферментация, които са богати на пробиотици.
И докато някои хора смятат, че нискомаслените млечни продукти са по-здравословната алтернатива, всъщност науката не е стигнала до категорични доказателства в подкрепа на тази теория.
Ако често ни се случва да си похвапваме повече млечни продукти, важно е да следим и за признаците дали пък не прекаляваме с тях. Най-често те се изразяват в кожни или стомашни проблеми, умора, покачване на тегло и други симптоми на лактозната непоносимост.
Източник: lifestyle