Колко е важно да не се храним бързо и да дъвчем добре? На всеки се е случвало, а за някои дори е ежедневие хапването на крак на път за офиса или пък набързо хранене пред компютъра.
Бързото хранене обаче има редица негативни последици върху организма ни
Когато се гледаме да хапнем бързо, поглъщаме и излишни количества въздух. Резултатът е подут стомах, дискомфорт, усещане за тежест и дори болка в стомаха. Нормалното количество газове в храносмилателния ни тракт е около 200 мл и всяко количество над тях води до неприятни усещания и нужда да се освободим от него.
Когато бързаме да се нахраним, обикновено не дъвчем достатъчно добре и храната попада в стомаха недобре смляна
Това пък затруднява стомашните сокове в смилането й и отново ни кара да се чувстваме тежки. Ензимите в устната кухина също нямат достатъчно време, за да помогнат за разграждането й.
Два са хормоните, които регулират колко гладни или сити се чувстваме
Това са грелинът, който стимулира усещането за глад и лептинът за ситост. Когато видим, помиришем и започнем да ядем храната си, на лептина му трябват 20-30 минути, за да започне да работи. Бързото хранене ни кара да погълнем повече храна за по-кратко време и отново да се усещаме гладни.
Освен горните неприятни, но не толкова драматични ефекти от бързото хранене, съществуват и по-сериозни. Като например предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на триглицериди и повишен риск от развитие на метаболитен синдром.
Източник: lifestyle