Как напитките по време на хранене влияят на здравето. Някои твърдят, че пиенето на напитки по време на хранене има лош ефект върху храносмилането. Други казват, че може да причини натрупване на токсини, което води до различни здравословни проблеми. Но как допълнителната течност по време на хранене всъщност влияе на храносмилането и здравето?
Вредни ли са за здравето напитките по време на хранене?
Смята се, че пиенето на напитки по време на хранене е лош навик, тъй като допълнителната течност влошава процеса на храносмилане, оказвайки негативно влияние върху процеса на слюноотделяне или смилането на храната.
По-долу са трите най-често срещани твърдения за ефектите на напитките върху тялото, когато се консумират с храна.
Алкохолът и киселинните напитки имат отрицателен ефект върху слюнката
Твърди се, че пиенето на киселинни или алкохолни напитки по време на хранене изсушава слюнката, което затруднява смилането на храната.
Алкохолът всъщност намалява слюноотделянето с 10-15% на единица алкохол. Това обаче се отнася предимно за спиртните напитки, а не за ниските концентрации на алкохол в бирата и виното.
Никакви научни експерименти не са доказали, че алкохолът или киселинните напитки, когато се консумират в умерени количества, влияят неблагоприятно на храносмилането или усвояването на хранителните вещества.
В допълнение, резултатите от изследванията показват, че киселинните напитки могат дори да увеличат секрецията на слюнка.
Водата „разрежда“ стомашната киселина и храносмилателните ензими
Смята се, че пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните ензими и стомашната киселина, което затруднява смилането на храната.
Това твърдение обаче предполага, че храносмилателната система не е в състояние да адаптира своите секрети към консистенцията на храната, което обикновено не е вярно.
Ако течността има отрицателен ефект върху храносмилането на храната, вероятно проблемът е в храносмилателната система – и в тази ситуация е по-добре да се консултирате със семеен лекар и диетолог.
Допълнителната течност ускорява твърде много храносмилането
Трети популярен аргумент срещу пиенето по време на хранене е, че течностите увеличават скоростта, с която твърдата храна напуска стомаха.
Смята се, че това намалява времето за контакт на храната със стомашния сок и храносмилателните ензими, което води до лошо храносмилане.
Проучване, което анализира изпразването на стомаха, установи, че въпреки че течностите преминават през храносмилателната система по-бързо от твърдите храни, те не влияят на скоростта, с която се усвояват твърдите храни.
Следователно, консумацията на напитки – вода, алкохол или киселинни напитки – по време на хранене е малко вероятно да навреди на храносмилането ви.
Могат ли напитките да подобрят храносмилането?
Течността може да помогне за разграждането на големи парчета храна, улеснявайки придвижването им по хранопровода към стомаха. В допълнение, достатъчно количество течност помага за гладкото придвижване на хранителните вещества, предотвратявайки подуване и запек.
Допълнителната течност от напитките също може да намали апетита и приема на калории. Пиенето на вода по време на хранене ви помага да правите паузи между храненията, което ви позволява да проследявате сигналите си за глад и ситост.
Може да предотврати преяждането и дори да ви помогне да отслабнете. Това обаче не важи за напитките, които съдържат калории.
Източник – Healthline ./Превод:SafeNews