Как кофеинът влияе на анемията? Това е състояние, при което тялото ви има по-малко червени кръвни клетки, отколкото се нуждае. Факт е, че не всеки може да абсорбира желязото толкова ефективно от различни храни.
Честите симптоми включват умора, задух, замайване и бледа кожа или венци.
Дефицитът на желязо е водещата причина за анемия и кофеинът наистина може да попречи на усвояването на желязото. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до останалата част от тялото с помощта на хемоглобин, който свързва кислорода в клетките.
Части от хемоглобина се състоят от желязо, така че когато хемоглобинът е нисък, скоростта, с която кислородът достига до мускулите, кожата и останалата част от тялото е намалена.
Кофеинът е едно от няколкото вещества, които пречат на усвояването на желязото
Ако имате проблеми с анемия, тогава е разумно да ограничите приема на кофеин.
За хора с анемия, които желаят да осигурят адекватен прием на желязо, е изключително важно да се съсредоточат върху консумацията на храни, богати на желязо.
Те включват червено месо, птиче месо, риба, леща, боб и обогатени зърнени храни. Включването на източник на витамин „С“ с храна, като плодове или зеленчуци, може да подобри усвояването на нехем желязо.
Хората с анемия в идеалния случай трябва да се консултират с диетолог за персонализиран диетичен съвет, който да вземе предвид консумацията на кафе, включително безкофеинови сортове.
Източник: actualno