Как диетата влияе върху здравето на мозъка? Диетата е тясно свързана с психичното здраве, когнитивната функция и дори структурата на мозъка , според ново проучване. По-конкретно, международният изследователски екип зад проучването установи, че здравословната и балансирана диета допринася за здравето на мозъка, когнитивната функция и психическото благополучие.
Изследователите анализираха диетичните избори на 181 990 участници
от UK Biobank и извършиха множество физически оценки, включително когнитивна функция, метаболитни биомаркери на кръвта, изображения на мозъка и генетика.
Екипът събра диетичните предпочитания на всеки участник чрез онлайн проучване, класифицира ги в 10 групи (алкохол, плодове, месо и т.н.) и след това анализира тези данни с помощта на изкуствен интелект. Балансираната диета се свързва с по-добро психично здраве и когнитивна функция. Изследователите също така наблюдават по-високи нива на сиво вещество в мозъка (което се свързва с интелигентността).
Проучването, публикувано в списанието Nature Mental Health, подчертава необходимостта от постепенни диетични промени, особено за хора, които са свикнали да ядат вкусни, но бедни на хранителни вещества храни.
Ръководителят на изследването Jianfeng Feng от университета Warwick във Великобритания се позовава на важността на установяването на здравословни хранителни навици от детството.
„За насърчаване на здравословни и балансирани диети,
както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразие от питателни ястия и да насърчават среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве“, каза изследователят.
Фън също обърна внимание на ролята на обществената политика в насърчаването на достъпни възможности за здравословна храна.
Фън добавя още, че тъй като диетичните избори могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус на човек, важно е да се гарантира, че всеки има възможност да приеме здравословна и балансирана диета.
Източник: Studyfinds /Превод:SafeNews