Как да разпознаем най-хубавото кисело зеле? Точно 3 съвета
Сезонът на киселото зеле дойде, но не всеки може и има време да си го приготви у дома. Съвременните хора са забързани, а когато имат време предпочитат да скучаят и мързелуват прд телефона или телевизора.
Благата вест е, че и тази година пазарите изобилстват от него. Но от десетките бидони как да разпознаем отличното кисело зеле?
Има три обикновени съвета как да изберем вкусно кисело зеле, които отварят очите. Ето ги и тях
1. Обърнете внимание на цвета на киселото зеле. Ако видите бледо, почти бяло зеле, което не е променило цвета си, това е лош знак. По-добре не го купувайте!
2. Вижте задължително сока. Той трябва да е мътен и гъст. Не звучи добре, но киселото зеле е ферментирал продукт, така че този сок се счита за норма. Трябва да внимавате, ако зелето е в бистър сок!
3. Зелето трябва да е хрупкаво. Ако не е хрупкаво, а твърдо, тогава няма полза от такава храна.
Друг важен момент е да се уверете, че зелето е нарязано на едро. Смята се, че по този начин зеленчукът запазва много полезни вещества.
Като бонус към читателите си, SafeNews представя и 11 доказани ползи от киселото зеле.
1. В 100 гр зеле има само 19 калории. Той съдържа не по-малко пробиотици от киселото мляко или кефира.
2. Киселото зеле подобрява работата на храносмилателната система и предотвратява развитието на язва, гастрит и гастродуоденит. Намалява растежа на патогенни бактерии.
3. Благодарение на пробиотиците в състава му се възстановява естествената чревна микрофлора.
4. Зелето укрепва имунната система, което е доказано от учени от университета в Лайпциг. Съдържа полезни бактерии, които изграждат бариера. Тя възпрепятства болестотворни бактерии да навлязат в тялото и да причинят дисбаланс. Ако често консумирате кисело зеле в умерени количества, имунната ви система ще успее да отблъсне всички патогени.
5. Киселото зеле насърчава загуба на тегло. Съдържа малко калории, но много фибри, които са необходими за изгаряне на мазнините и за отслабване. Консумацията на кисело зеле се засища бързо и за дълго време.
6. Ако постоянно го консумирате, функциите на нервната система се нормализират – настроението и работоспособността ви ще се подобряват. Факт е, че зелето съдържа магнезий и цинк. Но киселото зеле намалява ефективността на лекарствата, които се предписват при нервни заболявания и депресия. Затова е необходимо да се консултирате с лекар, ако приемате такива медикаменти.
7. Антиоксидантите и микроелементите, съдържащи се в киселото зеле, имат антиканцерогенно действие.
8. Тази храна намалява количеството на холестерола в кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове и сърцето.
9. Киселото зеле е продукт, богат на калий и калций, следователно намалява риска от остеопороза. Това важи най-вече за възрастните хора.
10. Киселото зеле може да се добавя към супи, борш, салати, задушено с месо и други зеленчуци. При топлинна обработка запазва полезните си качества.
11. То е богато на желязо, което предпазва от анемия. В допълнение, киселото зеле съдържа много йод, който е необходим за функционирането на мозъка.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!