Никулден е един от най-светлите християнски празници. Той се чества в цяла България на 6 декември, но особена почит има в Бургас, тъй като именно тогава е й празникът на града. По традиция, всички бургазлии се стичат до центъра, за да опитат изключително вкусния рибен курбан.
Топ-готвачът Иван Звездев приготвя вкусната супа с бяла риба.
Той дава и някои ценни съвети.
Най-странният от тях е, че лукът не трябва да се бели. Той трябва да ври около 20 минути заедно с няколко стръка девесил.
Звездев прави супата с бяла риба. Готвачът обаче казва, че не е никакъв проблем да се използва скумрия, която е перфектна за тази цел. Черноморска риба като лаврак също става.
Какви са необходимите продукти за страхотна рибена чорба?
2 бр филе мерлуза /200 г/
2 с.л. ориз
1/2 глава кромид лук
1 домат
1 зелена чушка
1 с.л. краве масло
2-3 стръка джоджен
2-3 стръка магданоз
2-3 с.л. олио
черен пипер, лимон и сол на вкус
За застройката
1 яйце
А ето и лесните стъпки за приготвяне на вкусната рибена курбан чорба:
Почистената и измита риба подправяме с черен пипер, сол и лимон. Оставяме да престои 5 мин., след което я поставяме в тенджера с 1 л студена вода. Варим 5 мин., след което я нарязваме на едри парчета.
Запържваме до златисто ситно нарязания кромид лук. Прибавяме обеления и едро нарязан домат и наситнената чушка. Изсипваме в рибния бульон, поръсваме с 2 щипки сол и 1 щипка черен пипер.
След като супата заври, прибавяме ориза, варим 8-10 мин. При непрекъснато бъркане, прибавяме предварително разбитото яйце, за да се получи пресечена застройка.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз и джоджен. Добавяме лъжичка краве масло, поливаме с лимонов сок.
Източник: Zvezdev.com