Храната, която предпазва от депресия, ако се яде три пъти на ден. Изследователите казват, че високите нива на микроелементи като витамин С, каротеноиди и флавоноиди са показали, че намаляват оксидативния стрес и инхибират възпалението.
Яденето на повече плодове намалява риска от депресия по-късно в живота, според ново изследване.
20-годишно проучване на повече от 13 000 участници установи,
че по-високата консумация на плодове, включително портокали, мандарини и банани, е свързана с по-малка вероятност от депресивни симптоми в по-напреднала възраст.
Яденето на около три порции плодове на ден на средна възраст намалява вероятността от свързана със стареенето депресия с най-малко 21% в сравнение с консумацията на една или по-малко порции плодове на ден, твърдят учени.
Лекарите по целия свят отбелязват увеличаване на разпространението на депресивни симптоми сред по-възрастните, включително депресивни чувства, липса на удовлетворение и забавена когнитивна обработка, често придружени от загуба на апетит, безсъние, лоша концентрация и повишена умора.
Лекарите казват, че това се дължи на основните невродегенеративни промени в мозъка,
свързани със стареенето.
Желанието да се запазят възрастните хора здрави подтикна обширни изследвания за подходи, които биха могли да предотвратят депресията по-късно в живота.
Множество доказателства са открили вероятна роля на хранителните фактори за защита срещу депресия по време на стареене. Новото проучване, ръководено от Yong Loo Lin School of Medicine към Националния университет на Сингапур, включва 13 738 участници в Singapore Chinese Health Study, което проследява участниците от средния до късния живот за около 20 години.
Изследователският екип установи, че участниците, които консумират повече плодове в ранна възраст, са по-малко склонни да изпитат депресивни симптоми по-късно в живота.
Изследователите са разгледали само 14 от най-често консумираните плодове в Сингапур и са открили, че консумацията на повечето плодове, включително портокали, мандарини, банани, папая, диня, ябълки и пъпеши, е свързана с намалена вероятност от депресия.
Източник: Daily Express /Превод: SafeNews