Да си готвач не е лесно. Изисква се не само талант, но и много учене. А техниките в готвенето се променят с бързи темпове всеки ден. Днес ще ви покажем кои грешки да избегнете в кухнята, за да се доближите поне малко до най-големите готвачи.
Не внимават с подправките
Домакините често се притесняват дали няма да пресолят ястието или то да не остане безсолно. Истината е, че не трябва да ви е страх от солта. Поръсването с готварска сол само засилва вкусовете, което позволява на храната да има по-характерен, индивидуален вкус.
Не пробват храната
Дегустацията е важен елемент от процеса на готвене. Важно е храната да се пробва. Пробвайте храната си през целия процес на готвене, коригирайки вкуса й в движение. Така ще имате по-добър контрол над завършения продукт и ще се научите как готвенето променя вкуса на храната.
Не четат рецептата докрай
Много готвачи предпочитат да импровизират с ястието. Експерти обаче предпочитат да се следват и оригиналните рецепти, особено, когато се касае за традиционна кухня на определена държава. Така няма да се изпусне някоя подправка например.
Препълване на тигана
Когато добавяте храна в тигана, температурата извън него е по-ниска, което означава, че храната е по-вероятно да се готви на пара – и да изглежда сива, вместо да придобие златистокафяв загар. Оставете на храната си пространство да диша!
Страх от високи температури
За перфектна златистокафява коричка върху стек или парче месо, оставете тигана да се нагорещи добре, преди да добавите олио; после оставете и олиото да се нагорещи, преди да добавяте храната.
Източник: Recepti.bg